Hrvatska
StoryEditor

Trgovački lanci se trgnuli i ipak će otkupljivati voće i povrće od domaćih proizvođača

26. Ožujak 2020.

Hrvatski potrošači su, sa zatvaranjem tržnica, počeli osjećati nedostatak domaćeg voća, povrća, te mesa i mesnih prerađevina, a proizvođači su se našli u tolikom problemu da ne samo da ne znaju gdje će s tonama i tonama zrelog voća i povrća, već i s onim koji tek treba dozrijeti. Slično je i s mesom. Trgovački lanci imaju ugovore sa svojim uobičajenim dobavljačima, uglavnom stranima, a mali OPG-ovci su se opet osjetili izigranima i na rubu egzistencije. Kao da epidemija, potres i snijeg koncem ožujka nisu dovoljni.

No, vapaje čuju trgovački lanci. Pitanje je 'čuju' li ih iz empatičnih pobuda, stvarne želje potrošača za domaćim proizvodima ili zbog pritiska nekoga s polurazrušenog Markova trga, ali trgnuli su se i poručuju kako će ipak otkupljivati voće i povrće od domaćih proizvođača.

- Kako bismo dodatno pomogli malim domaćim poljoprivrednim proizvođačima koji, zbog izvanredne situacije više ne mogu svoje proizvode prodavati na tržnicama, Spar poziva sve male proizvođače da im se jave kako bi osigurali plasman svojih proizvoda na police Spar i Interspar trgovine. Na našim policama mogu se naći proizvodi više od 40 malih domaćih proizvođača i OPG-ova, a s malim proizvođačima voća i povrća surađujemo i kroz našu robnu marku 'Vrtovi Hrvatske' - stoji u priopćenju Spara u kojem je naveden i broj na koji se proizvođači mogu izravno javiti 01/2410 900.

Osim Spara i Interspara, domaće proizvođače traži i Konzum

- Konzum će otkupljivati voće i povrće malih domaćih proizvođača koji su svoje proizvode prodavali na tržnicama. Voće i povrće hrvatskog podrijetla već čini preko 80 posto prometa u toj kategoriji u Konzumu, a kroz novu inicijativu spremni smo naše  kapacitete otkupa i prodajnu mrežu ponuditi i onima koji nemaju mogućnost plasmana svojih proizvoda - poručili su iz tog trgovačkog lanca.

Uz trgovačke lance, otkupljivati voće i povrće spremna je i vodeća tvrtka u regiji u djelatnostima proizvodnje, prerade, otkupa i prodaje svježeg i prerađenoga voća i povrća Marinada.

- Spremni smo otkupiti voće i povrće od poljoprivrednih proizvođača, bili oni naši kooperanti ili ne, spremni smo i standardizirati proizvod koliko je to moguće te isporučiti na tržište - zaključuju u Marinadi

Pozivamo sve male proizvođače voća i povrća koji više ne mogu plasirati svoje proizvode na tržnice, da nam se jave direktno na broj SPAR centrale 01 2410 900.

One koji nemaju mogućnost samostalnog pakiranja i isporuke proizvoda pozivamo da kontaktiraju distributere Marinadu, Fragarija i Osatinu, koji će odraditi taj posao za njih i ubrzati cijeli proces plasmana proizvoda na police.  

19. travanj 2024 06:58