Hrvatska
StoryEditor

Trgovci nisu zadovoljni ograničavanjem snižavanja akcijskih cijena

13. Travanj 2021.

Prijedlogom Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebala bi se definirati i krajnja prodajna cijena u trgovinama. Osim krajnje prodajne cijene osjetljivih proizvoda (svježe voće i povrće, meso, mlijeko, šećer, brašno i ulje) koja bi trebala biti viša za najmanje 10 posto u odnosu na početnu nabavnu cijenu, trgovci će ubuduće moći maksimalno za 34 posto sniziti cijenu osjetljivih proizvoda tijekom akcijske prodaje.

Riječ je o prijedlogu o kojem je govorila ministrica poljoprivrede u nedavnom intervjuu za Lider i o čemu će se raspravljati, no zanimao nas je i stav trgovačkih lanaca.

- Iako razumijemo nastojanja ministrice Marije Vučković da zaštiti hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, kao i prerađivačku industriju poljoprivrednih proizvoda, smatramo da su mjere primjerene za zatvoreno gospodarstvo, odnosno za tržište na koje nema utjecaja uvoz istih proizvoda. Na žalost, ulaskom Hrvatske u EU, kao i pristup jedinstvenom tržištu EU, postoji veliki utjecaj uvoza. Svakoga dana smo svjedoci da se upravo takvi proizvodi sve više uvoze, a prema prijedlogu izmjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi roba se iz uvoza tretira kao povremeno snabdijevanje i takva roba ne podliježe odredbama toga Zakona. Na žalost, bit ćemo svjedoci povećanja uvoza tih roba, dok će roba s hrvatskog tržišta koju se tretira kao redovno snabdijevanje i na koju se prijedlog izmjena odnosi postati nekonkurentna. Utakmica na tržištu se već danas odvija pomoću robe iz uvoza, a oni trgovci koji su orijentirani na hrvatske proizvode i koji provode kampanju Kupujmo hrvatsko su do sada u suradnji s dobavljačima mogli samo pomoću akcijskih prodaja konkurirati takvoj robi. Na žalost, sada će i oni biti primorani krenuti u uvoz radi konkurentnosti svoje ponude, a tu će stradati domaća proizvodnja i dugoročno će se to itekako osjetiti kako na prerađivačkoj industriji tako i na poljoprivrednoj proizvodnji – kaže Ivica Katavić, predsjednik Nadzornog odbora KTC-a.

U Lidlu vele da će najavljeno uvođenje krajnje prodajne cijene (zakonsku kontrolu marži) 'za sve trgovce rezultirati povećanjem krajnjih cijena za potrošače te da neće imati bitne pozitivne efekte na cjelokupan lanac opskrbe hranom'. Iz Kauflanda su pak samo poručili to da cijene proizvoda ovise o puno faktora, kao i o tržišnim kretanjima koja redovito prate.

- Svakako se uvijek trudimo svojim kupcima ponuditi najbolji omjer cijene i kvalitete i velik izbor kako bi mogli odabrati proizvode koji im najviše odgovaraju – poručuju iz Kauflanda.

Ni iz Studenca nisu bili rječitiji ističući da prate situaciju i nastavljaju 'slijediti i poštovati sve zakone i propise Republike Hrvatske', vodeći se prvenstveno zadovoljstvom kupaca.

Ostali trgovački lanci nisu se htjeli izjašnjavati po ovom pitanju.

22. travanj 2024 01:09