Hrvatska
StoryEditor

[Životna priča] Mladen Vedriš - Tuđman mi je predlagao mjesto premijera, ali zapelo je na samostalnosti funkcije

26. Kolovoz 2021.
Mladen Vedrišfoto Dražen Lapić

Rijetko tko u karijeri uspije proći sve tri temeljne sfere ljudskog djelovanja: akademski, privatni i javni sektor. Prvi zagrebački gradonačelnik u samostalnoj Hrvatskoj obnašao je niz javnih funkcija, predavao na Pravnom fakultetu u Zagrebu i osnovao vlastitu tvrtku Sonder. Tko stoji, taj zaostaje, geslo je koje najbolje opisuje život Mladena Vedriša.

Iako je rođen u obitelji odvjetnika i sudaca (otac mu je bio doktor prava), zbog jednoga vrsnog profesora političke ekonomije u gimnaziji odlučio je upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu. Ubrzo nakon toga profesor Ivo Baučić s Odsjeka socijalne geografije na PMF-u pozvao ga je da započne karijeru u Centru za istraživanje migracija, koji je upravo osnivao.

– Sretna je okolnost u životu učiti od najboljih. U Institutu sam bio deset godina i tako ostvario prvi dio svoga temeljnog školovanja; radili smo mnogo s OECD-om, Svjetskom bankom i nizom međunarodnih institucija. To je bila prva runda. Međutim, život je, prema citatu Johna Lennona, nešto što se događa dok ste planirali nešto sasvim drugo – smiješi se Vedriš kojem je ponuda za sljedeći posao stigla zahvaljaujući – nogometu.

S obzirom na to da je bio i član Komisije za financije u Hrvatskome nogometnom savezu, Rudi Sabljak, tada zaposlen u Odjelu financija u Gradskom komitetu za prostorno uređenje i komunalne poslove, predložio mu je zaokret u karijeri. I tako je 1984. mladi zagrebački ekonomist, tada toga apsolutno nesvjestan, počeo novu karijernu dionicu koja će ga odvesti na gradonačelničku poziciju.

Njegov je uspon u javnom sektoru bio strelovit. Bio je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imao je za njega i drugih planova.

- U dva navrata Predsjednik je predlagao da preuzmem mandat predsjednika Vlade, što je zapelo na mojem pitanju o razgraničenju nadležnosti i odgovornosti, odnosno samostalnosti u ostvarivanju te funkcije - kaže Vedriš.

image

Morate živjeti u sadašnjosti, ali i znati što sutra želite postići. Prošlost vam daje identitet, sadašnjost priliku za operativno djelovanje, ali sve to morate staviti u funkciju ciljeva koje želite ostvariti u budućem vremenu

Nakon izlaska iz javno-političkog života, posvetio se akademskoj, a potom i poduzetničkoj karijeri. Na tim je područjima i danas iznimno aktivan.

Kako je izgledao prvi susret Mladena Vedriša s predsjednikom Franjom Tuđmanom, čime se sve bavio i zašto je odlučio uploviti u poduzetničke vode, pročitajte u novoj Liderovoj rubrici koja donosi zanimljive životne priče uspješnih poslovnih ljudi. Prvu takvu životnu priču pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

19. travanj 2024 00:46