Hrvatska
StoryEditor

Tvrtka Agronom odlazi u ruke češkog premijera Andreja Babiša, vlasnika Agrofert grupe

28. Lipanj 2021.
Agrofert postaje većinski vlasnik tvrtke Agronom

Vlasnici tvrtke Agronom d.o.o. i predstavnici  Agrofert Grupe potpisali su  ugovor o prodaji i kupnji većinskog vlasničkog udjela u tvrtki Agronom.. Na temelju ovog sporazuma, Agrofert će postati 70% vlasnik Agronoma dok će trenutni vlasnik Darko Aračić zadržati preostalih 30 posto udjela u tvrtki.  

Ova transakcija označava izravan ulazak Agrofert grupe na hrvatsko tržište s poljoprivrednim inputima i robama, te njegovo prvo kapitalno ulaganje u zemlji. Inače, vlasnik Agrofert grupe je češki premijer Andrej Babiš.

Agronom je jedna od najvećih tvrtki koja djeluje u hrvatskoj poljoprivredi kroz osiguravanje inputa i ugovaranje poljoprivredne proizvodnje s poljoprivrednicima, trgovinu žitaricama i uljaricama, upravljanje vlastitom primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, kao i distribucijom traktora i poljoprivrednih strojeva.

Agrofert grupa sa sjedištem u Pragu, Češka, čija je aktivnost u kemijskoj industrij, proizvodnji gnojiva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. U navedenim područjima zauzima važno mjesto u Srednjoj i Istočnoj Europi.

- Širenje naših aktivnosti na nove zemlje jugoistočne Europe već je neko vrijeme važan dio naše razvojne strategije. Kapitalno ulaganje u Agronom je sjajan početak naše izravne prisutnosti u Hrvatskoj. Agronom predstavlja vodećeg tržišnog igrača u svim područjima svog djelovanja. S obzirom na podudarnost u poslovnom fokusu i strategiji između naših grupa, uvjeren sam da ćemo zajedno dalje uspješno razvijati poslovanje tvrtke i jačati njegovu tržišnu poziciju u Hrvatskoj kao i u susjednim zemljama, uz daljnje sudjelovanje gospodina Darka Aračića kao predsjednika Uprave i njegovog tima, te se radujemo ovoj suradnji - izjavio je Libor Němeček, član Upravnog odbora Agroferta odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije.

Darko Aračić izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno završenih pregovora. 

- Mogu izraziti zadovoljstvo što smo uspješno završili pregovore o kupoprodaji poslovnih udjela tvrtke Agronom i što nam partner postaje jedna od najvećih korporacija u poljoprivredi u EU. Vjerujemo da će ova transakcija doprinjeti daljnjem poslovnom razvoju tvrtke kao i dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođačia šire društvene zajednice - izjavio je Aračić.

Josip Vuko, investicijski direktor tvrtke  KJK Capital dodao je kako je Agronom bio prva i dosad najuspješnija investicija KJK-a u Hrvatskoj.

- Vrlo smo ponosni što smo ih podržali u tako uspješnom poglavlju. Tijekom posljednjih 7 godina, tvrtka je više nego utrostručila svoj promet i povećala svoj EBITDA za gotovo 6 puta. Vrlo smo zahvalni gospodinu Aračiću i njegovom timu na izvrsnom odnosu tijekom ovih godina i želimo Agronomu sve najbolje u budućnosti. Ovo uspješno iskustvo potvrđuje interes KJK-a za buduće poslovne prilike u Hrvatskoj - rekao je Vuko.

Budući da transakcija mora biti odobrena od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, kao i nekim drugim zemljama, provedena će biti tek nakon dobivanja ovih odobrenja.

19. travanj 2024 15:40