Hrvatska
StoryEditor

U blokadi ste? Evo zašto i kako otvoriti zaštićeni račun.

25. Rujan 2020.
ovrha, pravda, sud, zakon, pravila

Kada se nađemo u situaciji da nam je tekući račun blokiran zbog ovrhe, potrebno je otvoriti zaštićeni račun. Na zaštićeni račun poslodavac i drugi uplatitelji uplaćuju novčana sredstva koja su izuzeta od ovrhe.

S novcem na zaštićenom računu možemo raspolagati bez ikakvog ograničenja, a banke ne naplaćuju naknadu za otvaranje, vođenje ili zatvaranje zaštićenog računa.

Od ovrhe je izuzet iznos od tri četvrtine neto plaće ovršenika, ali ne više od dvije trećine prosječne neto plaće u RH, a ako je plaća manja od prosječne, od ovrhe se izuzima iznos od tri četvrtine iznosa plaće ovršenika. Primjerice, ukoliko vam neto plaća iznosi 4.000 kuna, na zaštićeni račun bit će vam uplaćeno 3.000,00 kuna, dok će 1.000,00 kuna otići na podmirenje ovrhe. Ako je plaća radnika jednaka ili veća od 6.434 kuna, od ovrhe je izuzet iznos od 4.289,33 kune.

Zakonodavac je utvrdio primanja i naknade koji su izuzeti od ovrhe i one na kojima je ovrha ograničena. Popis primanja i naknada izuzetih od ovrhe možete vidjeti OVDJE.

Zaštićeni račun možete otvoriti besplatno online putem Online servisa za predaju dokumentacije ili osobno u poslovnici Fine.

24. travanj 2024 06:20