Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte o nemislosrdnoj konkurenciji među trgovcima i o novom poduzetničkom mindsetu

24. Veljača 2022.
Lider 856

Sve mane koje su nekomu dopuštene trgovcu se nigdje ne dolikuju – izreka je to Benedikta Kotruljevića, dubrovačkog trgovca i ekonomista koji je još davne 1458. godine napisao prvi priručnik o trgovini, 'Knjiga o umijeću trgovanja'. 'Bankrotirani trgovci nikad više ne bi smjeli uživati vjeru i povjerenje, a osobito oni koji su pali pod stečaj namjerno, jer tko se jedanput pokazao zao, pretpostavlja se da će i ostati. Takvog treba smatrati nečasnom osobom i izopačiteljem trgovine', piše u njegovu djelu. Među trgovcima danas vlada nemilosrdna konkurencija i svaki pokušaj preočitog zgrtanja profita žestoko kažnjavaju i konkurenti i kupci. Usprkos tomu u svim je slojevima društva postojana stigma da su trgovci po 'defaultu' lopovi. U trenutku u kojem Vlada donosi mjere za suzbijanje inflacije smanjujući PDV na osnovne životne namirnice izbila je na površinu. O cijenama i trgovcima piše Željka Laslavić.

Za poduzetnike mlađe generacije neuspjeh nije kraj, pogreške su dopuštene i iz njih se uči. Oni brzo donose odluke, brzo uvode promjene, tehnologije upotrebljavaju tako da rade za njih, a ne obrnuto. Starijoj generaciji fokus je na kvaliteti proizvoda/usluge, a nju ponajprije zanima osvajanje globalnog tržišta. Stariji poduzetnici žele očuvati svoje kompanije, a mlađi ih nerijetko žele samo što prije i što bolje prodati. O novoj generaciji poduzetnika i novom poduzetničkom mindsetu u temi tjedna piše Ksenija Puškarić.

S obzirom na bogatstvo makroekonomskih tema koje su proteklih tjedana potpuno zasjenile omiljenu temu pandemije, odlučili smo o aktualnim temama razgovarati s ekonomskim analitičarem i predsjednikom Centra za javne politike i ekonomske analize Petrom Vuškovićem. U razgovoru s Vanjom Figenwaldom jedan od naših redovitih sugovornika iznio je svoja razmišljanja o Vladinim mjerama, vrućoj temi inflacije, ulozi države u pandemijskoj i postpandemijskoj eri te neaktivnosti Hrvatske narodne banke, prema kojoj je bio vrlo kritičan.

Početkom ožujka požeška tvrtka Agronom otvorit će drugi Agrocentar od početka ove godine, i to u Našicama. Prvi je otvoren 1. veljače u Đakovu, a mjesec dana nakon Našica, u travnju, očekuje se otvorenje i onoga u Požegi u sklopu kojega će biti i sjedište te tvrtke u kojoj od studenoga prošle godine češki Agrofert, u vlasništvu bivšega češkog premijera Andreja Babiša, ima vlasnički udio od 70 posto. Preostalih 30 posto ima donedavni većinski vlasnik i tvorac Agronoma Darko Aračić, koji, zapravo, do kraja 90-ih godina 20. stoljeća nije ni imao ambiciju da postane biznismen. Edis Felić donosi životnu priču Darka Aračića.

Uz novi broj stiže i poseban prilog Tržište rada i obrazovanja.

05. svibanj 2024 09:27