Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte o kvartovskim trgovinama, kreditima za likvidnost, bespravnoj gradnji, naplati medijskih sadržaja...

25. Ožujak 2021.

Pandemija je vratila kupce u kvartovske trgovine. Godinama se smatralo da će deset najvećih maloprodajnih lanaca, koji drže 80 posto tržišta, 'pojesti' male. No to se nije dogodilo. Štoviše, promet u manjim formatima dućana lani je rastao znatno više nego u velikima, a osobito iznenađuje visok rast, ponegdje i dvadesetak posto, u prva dva mjeseca ove godine. Zašto vlasnici manjih dućana opet trljaju ruke u Temi tjedna otkriva Željka Laslavić.

Višak vlastite likvidnosti i manjak prvoklasnih klijenata, koji za kreditima posežu u inozemstvo, nagnao je banke da samoinicijativno nude tvrtkama kredite za obrtna sredstva s unaprijed utvrđenim odobrenim iznosom. Neke banke to nude čak i tvrtkama koje inače nisu njihovi klijenti. O likvidnosti u ovoj nezavidnoj situaciji piše Aleksandra Brzić.

Koliko god to mnogima bilo teško pojmljivo, proizvodnja medijskog sadržaja košta, baš kao i proizvodnja cipela ili aviona. S tim na umu Telegram Media Grupa, Jutarnji list (Hanza Media) i 24sata (Styria) najavili su djelomično zaključavanje sadržaja koji smatraju svojom 'premium' ponudom. Je li sazrelo vrijeme za uvođenje naplate sadržaja na portalima saznao je Vanja Figenwald.

Hrvatskoj inovatora ne manjka, posebice u visokotehnološkom sektoru. Takvim je, inovativnim malim i srednjim tvrtkama odnedavno dostupno čak deset milijardi eura europskog novca za razvoj inovativnih tehnologija. Je li to prilika za stvaranje novog Rimca ili Infobipa pročitajte u priči Kate Pranić.

Prošlu je godinu slavonskobrodska grupacija preživjela zahvaljujući Vladinu jamstvu za kredit od tristo milijuna kuna kojim je osigurana likvidnost, a proizvodnja stabilizirana, no s velikim gubitkom. Za opstanak je nužno provesti restrukturiranje s dokapitalizacijom, i to što žurnije, prije nego što tvrtka ponovno postane nelikvidna. No sve teče sporo i bez izgleda da će se uskoro realizirati. Što se događa u Đuri Đakoviću otkriva Manuela Tašler.

U devastaciji prostora prednjači se na obalnom pojasu duž cijele hrvatske strane Jadrana. Stručnjaci smatraju da je za to kriva i legalizacija jer ljudi računaju na to da će opet biti ozakonjeno sve što ilegalno sagrade. Ohrabruje ih još jedna 'dobra' stara navada – izostanak učinkovita nadzora i adekvatna sankcioniranja. Sve o bespravnoj gradnji saznaje Aleksandar Tešić.

S Fokusovovim kandidatom za zagrebačkoga gradonačelnika Davorom Nađijem razgovarala je Aleksandra Brzić.

Uz redovan broj Lidera čekaju vas i dva priloga - MaGos u kojem možete pronaći top-savjete vrhunskih mahera kako poslovati u novoj normali, saznati sve o mjerama za preživljavanje u teoriji i prakci, o financiranju digitalizacije i COVID poduzetništvu., te prilog HR u RH u kojem možete saznati kad će zakon koji neće štititi neradnike, zašto se ipak više zapošljava nego što se otpušta, kako je rodna ravnopravnost pala i na koronatestu i mnoge druge zanimljive teme.

25. travanj 2024 17:51