Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte što bi Hrvatska bez turizma i o ekonomskoj borbi između Hrvatske i Srbije

26. Kolovoz 2021.

Nije sporno da bi bez turizma mnogi sektori lošije poslovali, ali jednako je tako jasno da bi prihode iz sezone morali nadomjestiti iz drugih izvora, kao i da bi država morala pokušati promisliti drukčiji, održiviji model gospodarskog razvoja. Uostalom, brojne zemlje nemaju relevantan udio turizma u svom BDP-u, ali svejedno su razvijene i uspješne. Poenta, naravno, nije eliminirati turizam, nego ojačati druge sektore, ali dok god turizam tretiramo kao božanstvo kojem je sve podređeno, malo je poticaja za razvoj drukčije ekonomije. Što bi Hrvatska bez turizma saznala je u velikoj temi tjedna Ksenija Puškarić.

U Srbiji posluje oko dvjesto hrvatskih tvrtki. Ukupna su ulaganja od 1993. premašila 837 milijuna eura i prema tome je Srbija na trećemu mjestu naših ukupnih ulaganja u inozemstvo. Istodobno su srbijanske tvrtke u tom razdoblju u Hrvatsku uložile samo 3,9 milijuna eura, što ih smješta na 31. mjesto ulagača. O gospodarskoj borbi između Srbije i Hrvatske piše Gordana Gelenčer.

Iz španjolskoga 'jednoroga' prepoznatljiva po žutim ruksacima i obećanju da ekspresno dostavlja sve što poželite u zadnje vrijeme svako malo pristižu vijesti koje govore o velikim preokretima u toj kompaniji. Glovo je lani prodao biznis u Latinskoj Americi, a ove osigurao novu rundu financiranja tešku 450 milijuna eura i napravio niz akvizicija kojima se proširio na tržište jugoistočne Europe. Kakvi su planovi Glova na hrvatskom tržištu, što je napravio s Pauzom.hr koju je nedavno preuzeo te kako tehnološke platforme planiraju odgovoriti na sve češće zahtjeve za reguliranjem rada u tzv. gig ekonomiji, razgovarali smo s Teom Širolom, generalnim direktorom Glova za Hrvatsku.

Rijetko tko u karijeri uspije proći sve tri temeljne sfere ljudskog djelovanja: akademski, privatni i javni sektor. Prvi zagrebački gradonačelnik u samostalnoj Hrvatskoj obnašao je niz javnih funkcija, predavao na Pravnom fakultetu u Zagrebu i osnovao vlastitu tvrtku Sonder. Tko stoji, taj zaostaje, geslo je koje najbolje opisuje život Mladena Vedriša o kojemu piše Nikolina Oršulić. Uz ovotjedni broj Lidera stiže i poseban prilog koji označava kraj ljeta 'Povratak u školu i na posao'

24. travanj 2024 08:33