Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte zašto biste trebali prestati tražiti menadžera čudotvorca

19. Kolovoz 2021.
Lider 829

Upravljačke strukture u tvrtkama imaju veliku odgovornost, a izgleda da pod pritiskom sve zahtjevnijih prohtjeva dioničara, dionika i kupaca te adrenalinskih vožnji na robnim i financijskim tržištima sve češće ispadaju iz stroja. U prvoj polovini godine bilo je već pedesetak promjena na vrhu u hrvatskim tvrtkama koje ostvaruju veći prihod od sto milijuna kuna, što je cjelogodišnji broj takvih promjena u 2019. godini. O očekivanjima od menadžera i kandidata koji bi to mogli postati u novom broju Lidera piše Nikolina Oršulić.

Nedavno preuzimanje tvrtke Metamorfoza široj javnosti otkrilo je prilično nepoznat podatak da se koncept obrazovno-zabavnog 'Muzeja iluzija' u samo šest godina uspio proširiti u 34 grada na četiri kontinenta. Kakvi su daljnji planovi Invera Equity Partnersa, društva za upravljanje private equity fondovima, s tvrtkom koju su akvirirali, za novi broj saznala je Antonija Knežević koja je razgovarala sa Slavenom Kordićem, izvršnim partnerom u IEP-u.

Ksenija Puškarić piše o posljedicama pandemije koje će nas tek sustići. Naime, iza opsesije novozaraženima nalazi se šteta pojedincima i društvu čija će cijena postati poznata tek u godinama koje dolaze. Neki su zbog mjera nepovratno izgubili posao ili tvrtku, neki su se zadužili da prežive. Djeca su izbezumljena mjerama koje sasvim ne razumiju. Ljudi se okreću lijekovima i drogama. Druge bolesti postale su manje važne iako ubijaju znatno efikasnije. Dobavni lanci su u kaosu. Rutinsko cijepljenje djece ne obavlja se, raste rizik od gladi u siromašnijm zemljama.

Službena stopa inflacije prosjek je cijena koji ne odražava pojedinačna iskustva i kasni za ekonomskim događajima. Zato je moguće, sasvim matematički, da je inflacija jednom kućanstvu viša nego drugome. Ovisi, naime, kako izgleda individualna potrošačka košarica, odnosno na što se sve troši u nekom razdoblju i s koliko novca se općenito raspolaže, piše Gordana Gelenčer.

23. travanj 2024 13:49