Hrvatska
StoryEditor

U novom broju doznajte kako postati prvi i jedini izbor među konkurencijom na tržištu

23. Prosinac 2021.

Loše korisničko iskustvo danas može doslovno uništiti biznis, tvrde stručnjaci koji se time bave, jednako kao što dobro korisničko iskustvo može pridonijeti rastu nekih industrija. Premda se čini da je korisničko iskustvo, odnosno user experience (UX) rezervirano samo za digitalnu industriju i tehnološke kompanije i kao da je dio nekog nerazumljiva metajezika IT stručnjaka, ono polako ulazi i u tradicionalne industrije, možda i brže nego što se itko nadao. O tome u temi tjedna piše Ksenija Puškarić, a donosi i o životnu priču Dušana Šešoka, vlasnika slovenske Iskre, najveće obiteljske tvrtke u Sloveniji.

Naš prijedlog da se i svim zaposlenicima iz realnog sektora isplati 13. plaća iz državnog proračuna ako bi je dobili državni i javni službenici, sindikati u realnom sektoru objeručke su prihvatili. Iako ove godine 13. plaću iz proračuna na kraju nitko neće dobiti, Liderov prijedlog jednako je ozbiljan kao i onaj sindikalista koji bi 13. plaću iz proračuna htjeli samo za javne službenike. Priču donosi Edis Felić.

Tijekom 2015. i 2016. svijet je izgubio najmanje 2,4 milijarde dolara zbog niza kratkotrajnih isključenja interneta u pojedinim zemljama. U 2018. tvrtke su izgubile približno 60 milijuna sati zbog prekida rada interneta. A što bi se dogodilo da na cijelom svijetu on nestane na tjedan-dva ili čak mjesec dana piše Nikolina Oršulić.

Testiralo se kroz nos, testirala se slina, uskoro će i dah. Ispisivale su se kuće po SAD-u i u najrazvijenijim zemljama 3D pisačima, sad se mogu i lokalno, s pomoću materijala dostupnih u susjedstvu, uskoro i 4D pisačem. Primjenjivao se CRISPR, grafen i pametna prašina, uskoro će i umjetne pčele, gorivo od algi te kriptografski alati koji nemaju veze ni s lozinkama ni s biometrijom. Ludovalo se za NFT-ovima, uskoro će, valjda, za nekim izdankom metaverzuma. Čudne smo tehnologije prihvatili kao normalne u 2021. O nekima za koje je malotko čuo, a koje bi nam mogle promijeniti život u idućih pet godina, piše Kata Pranić.

U zimskom dvobroju Lidera očekuje vas i intervju s bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom te razgovor s Ivom Sladoljevom, regionalnim direktorom Vmwarea, kao i retrospektiva ekonomske iznenađujuće dobre 2021. godine.

26. travanj 2024 05:05