Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o razbuktalom tržištu spajanja i preuzimanja

02. Lipanj 2021.

Iako istraživanja pokazuju da su potrošači uglavnom spremni platiti deset posto veću cijenu za proizvode koje smatraju društveno i okolišno odgovornima, u tvrtkama koje integriraju praksu DOP-a dodatne troškove uvođenja plaćaju dioničari jer vjeruju da će im ta investicija u budućnosti biti sigurnija. Zato je važno da ta poslovna praksa​ ne bude 'greenwashing', nego da investicije u nju uistinu budu profitabilne za ulagače. Sve od cijeni odgovornog poslovanja saznala je Nikolina Oršulić.

Tržište spajanja i preuzimanja u posljednje se vrijeme razbuktalo. Iako bi se na prvu moglo pomisliti da mnogo kompanija u pandemiji nije našlo izlaz iz financijskih gubitaka pa da su vlasnici pošto-poto htjeli prodati biznise, to nisu bili glavni razlozi u mnogo primjera transakcija. U procjenama vrijednosti kompanija koronu su jednako uspješno ignorirali i prodavatelji i kupci. U ovom trenutku prodaje se i kupuje – sve. Veliko, malo, srednje, proizvodno, uslužno, samo da je perspektivno. U prva su se dva kvartala prošle godine aktivnosti M&A-a u Hrvatskoj i globalno usporile, svi su bili na stand-byu, a posljednja dva kvartala tržište je odjednom živnulo. Povratak na pretpandemijske aktivnosti pak stručnjaci očekuju ove godine. Željka Laslavić piše o tržištu spajanja i preuzimanja.

Kad je prije desetak dana ministar gospodarstva Tomislav Ćorić gostovao u RTL-ovu 'Dnevniku', novinar ga je pitao hoće li se Vladine mjere pomoći poduzećima za ublažavanje posljedica od pandemije produljiti i na lipanj. Ministar je bio neodređen opravdavši se da će se odluka o tome tek donijeti i takvo stajalište samo je pojačalo neizvjesnost s kojom se poduzetnici suočavaju više od godinu dana. Kako sada stvari stoje, čim se ukinu zabrane poslovanja za sve djelatnosti, i država će zavrnuti pipu. Poduzetnici koji u posljednjih godinu i pol više nisu radili nego što su radili sami neće biti u stanju ponovno pokrenuti svoje biznise. Zato je nužno da im država nastavi pomagati barem još od tri do šest mjeseci saznao je Edis Felić.

U novom broju još vas očekuje intervju sa Stjepanom Talanom, vlasnikom Solvisa te Josefom Stoppacherom, predsjednikom Uprave Weitzer grupe. U poslovnim znanjima saznajte zašto odgovornost vlasnika tvrtke raste s izdvojenim radnim mjestima dok tehnopolis donosi priču o modernim trackerima tj. tragačima.

19. travanj 2024 13:47