Hrvatska
StoryEditor

U novom broju pogledajte ekskluzivnu listu ‘pionira kapitalizma‘, što se događa s Fortenovom, kako se stvara zombi ekonomija...

23. Srpanj 2020.
Lider 773

Priča o sto najvećih tvrtki osnovanih u prvoj hrvatskoj godini kapitalizma i samostalnosti ilustrira odnos hrvatske države prema gospodarstvu u ovih trideset godina. Čak devet od deset najvećih bavi se trgovinom i distribucijom. No sve ih je dočekala generacijska tranzicija, a neki su i dobro unovčili svoj biznis. Ekskluzivnu listu pionira kapitalizma u Temi tjedna složio je Goran Litvan.

Zbog olakog dijeljenja državne pomoći, bez previše promišljanja o tome tko tu pomoć zaista treba, prijeti opasnost od zadržavanja na životu mnogih tvrtki koje bi propale i da se nije dogodila koronakriza. Tako se usporavaju rast i produktivnost cijeloga gospodarstva. Kada se, naime, olako počne dijeliti državna pomoć, bez previše promišljanja o tome tko tu pomoć zaista treba, a kome samo pomaže da preživi do sljedećeg 'šuta', kao što je slučaj proteklih mjeseci u Europi, stvaranje zombi ekonomije gotovo je neizbježan nusprodukt. Piše Vanja Figenwald.

Meggle i Saipem definitivno se povlače iz Hrvatske, BAT je time ozbiljno zaprijetio. Iako druge strane kompanije to ne žele iznositi javno, vjerojatno ih ima još koje razmatraju razne mogućnosti poslovanja u Hrvatskoj, pa i gašenje. Loša ulagačka klima u tome ima presudnu ulogu. Koje sve strane kompanije razmišljaju o odlasku iz Hrvatske saznao je Edis Felić.

Od nekadašnjeg malog laboratorija za proizvodnju jednostavnih farmaceutskih pripravaka JGL je danas tržišni lider proizvoda u oftalmologiji i ORL-u, farmaceutska kompanija s globalnim dosegom koja ima više od tisuću zaposlenih i 83 posto proizvodnje plasira u izvoz. Kada je osnovana 1991. godine, poslovalo se s jedne riječke adrese, tržište je bilo lokalno. Što sve planiraju i koje investicije pokreću, Mislav Vučić otkrio je Aleksandri Brzić u intervjuu.

Do prije godinu dana događaji u Fortenova grupi bili su udarna poslovno-politička vijest. A onda se sve stišalo. Prošle je godine 1. travnja poslovati počeo 'novi Agrokor', operativne kompanije dobile su prefiks 'plus', a na starima su ostali dugovi (prijenos poslovanja sa starih tvrtki na nove još nije završen). Što se sada događa u toj kompaniji otkrila je Željka Laslavić.

Osviještene tvrtke znaju da je širokogrudnost prema svim kategorijama dionika u vrijeme krize dobitna karta za povećanje konkurentnosti. No odluka niza tvrtki da nesebično vrate državne potpore za očuvanje radnih mjesta vrlo nas je ugodno iznenadila. O poslovnoj etici u doba korone piše Nikolina Oršulić.

19. travanj 2024 12:11