Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera – Fortenova i nelikvidnost, Nanobit, nepuno radno vrijeme

12. Rujan 2019.

Vrijeme je hladnije i jesensko, ali teme koje donosi novi broj Lidera su, kao i uvijek, vruće. Velika priča na naslovnici Lidera bavi se neuspjelim dogovorom Agrokorovih dobavljača s Upravom Fortenove o iznosu isplate tzv. graničnog duga koja je raspirila je bojazan od ponovnog pokretanja spirale neplaćanja. U Fortenovi kategorički odbijaju pomisao da bi spirala opet mogla krenuti od njih, ali revizori upozoravaju na ozbiljnu mogućnost da bi se teret nedovoljnoga kapitala i gubitka iz Fortenovina poslovanja mogao prenijeti na vjerovnike. Temu Fortenova i nelikvidnost: U strahu su velike oči donosi vam Gordana Gelenčer.

FINANCIJE Pripreme za eurozonu: Ni jedna banka u Hrvatskoj više neće moći biti sanirana

Europski Jedinstveni sanacijski odbor već je počeo preuzimati ulogu tijela koje će odlučivati o tome hoće li se sanirati neka banka u Hrvatskoj, a u sljedeće dvije godine sasvim će preuzeti tu ulogu od DAB-a i HNB-a. Sav svoj novac (zasad 450 milijuna kuna) DAB će prenijeti u Jedinstveni sanacijski fond (SRF), namijenjen isključivo sanaciji velikih banaka sistemski važnih za eurozonu. Takvih u Hrvatskoj nema, piše Aleksandra Brzić.

TEMA TJEDNA Novo poimanje DOP-a: To više nije pitanje izbora, to je postao jedini ispravan način poslovanja

Nedavno je čak 181 predsjednik uprave velikih globalnih kompanija potpisao izjavu kojom se CEO-ovi obvezuju da će njihove kompanije redefinirati svoju ulogu u društvu. Da će voditi kompanije ne samo u korist ‘shareholdera’ već i ‘stakeholdera’, među kojima ključnu ulogu imaju potrošači. A oni se pak okreću prema kompanijama koje se ponašaju društveno odgovorno. Manje je važno je li se u korporativnom svijetu promijenila svijest o vlastitoj ulozi u društvu ili je DOP suvremeni alat za nadogradnju vlastitog imidža. Važno je popraviti štetu, navodi Željka Laslavić.

INTERVJU Nikola Velicki, vlasnik i direktor tvrtke Rabo: Dokazujemo da premium segment jabuke ne mora biti rezerviran samo za Talijane

Kad počnete ozbiljno izvoziti, tek tada vidite koliko tu ima prostora. Vidite koliko ste mali, ali isto tako vidite svoje prednosti. Postoje, recimo, tržišta na čiji bi spomen mnogi samo odmahnuli rukom, no pritom se previđa da i slabije razvijene zemlje imaju premium segment ponude, ispričao je Nikola Velicki Liderovu novinaru Edisu Feliću.

KOMPANIJA Nanobit: Zaigrao na besplatne mobilne igre i osvojio bingo

Umjesto aplikacija koje se naplaćuju pri preuzimanju, Nanobit je počeo osmišljavati igre koje se besplatno preuzimaju, ali omogućuje se naplata razina unutar njih. Uz velika ulaganja u marketing to mu je u dvije godine povećalo prihod s pedesetak milijuna kuna na godinu na više od dvjesto milijuna. O kompaniji Nanobit čitajte u tekstu Kate Pranić.

TRENDOVI Rad na nepuno radno vrijeme: Klemm pronašao svoj sveti gral za zapošljavanje zaštitara

S obzirom na to da zaštitarski biznis nije pokriven kvotama za strane radnike, zapošljavanje umirovljenih policajaca i branitelja na nepuno radno vrijeme spasilo je Klemm Security. Iako je institut nepunoga radnog vremena napokon i u Hrvatskoj dobro reguliran, njime se koristi samo tri posto zaposlenika, a prosjek u Europskoj uniji je 18,5 posto, piše Ksenija Puškarić.

Što još donosi novi broj potražite u srijedu u digitalnom i od četvrtka u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

24. travanj 2024 10:06