Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera pročitajte veliki intervju s Gordanom Laucem i strancima koji zarađuju na hrvatskim penzićima

17. Rujan 2020.
Lider naslovnica 781

Tema broja u ovotjednom Lideru je silver ekonomija. Unatoč tomu što Hrvatska ima milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, čija je prosječna mirovina samo oko 2800 kuna, silver ekonomija, odnosno proizvodi i usluge koje ona nudi, i u nas sve više uzima maha. A taj pojam podrazumijeva javnu i osobnu potrošnju povezanu s aktivnim starenjem i specifičnim potrebama starijih ljudi, kojih je i globalno i lokalno sve više.

A da ih je sve više u Hrvatskoj prepoznali su i strani ulagači koji su se 'okomili' na domove za starije, pa je tako Austrijska SeneCura preuzela je Dom za starije 'Severović', francuski Neat u suradnji sa švedskim Securitasom počinje nuditi uslugu teleasistencije, a belgijski Lindbergh Group gradi domove i apartmane za starije i nemoćne. Što se još vrti oko naših penzionera saznala je Aleksandra Brzić.

Naš uvaženi znanstvenik, član Znanstvenog savjeta Vlade RH i osnivač Genosa Gordan Lauc dao je veliki intervju Vanji Figenwaldu te je razjasnio neke stvari o pandemiji koronavirusa, a to će učiniti i na na Liderovoj konferenciji 'Dan velikih planova' 23. rujna na Zagrebačkom velesajmu.

Za razliku od mnogih svojih kolega taj je molekularni biolog tijekom pandemije nudio redovito trezvenije ocjene situacije, uočljivo namjeravajući smanjiti paniku i izbjegavajući pritom bombastične i senzacionalističke izjave koje su povećavale osjećaj straha i nesigurnosti i imale veoma teške posljedice na ekonomiju, društvo, politiku i psihičko, ali i opće zdravlje građana. U vrlo iscrpnom razgovoru za Lider dotaknuo se svih ključnih pitanja koja muče javnost još od početka epidemije, ali ovaj put potkovan najnovijim spoznajama i indicijama, i procijenio njezino daljnje kretanje te moguće scenarije.

Edis Felić pričao je s Nikolom Požgajom, generalnim direktorom Požgaj grupe koji kaže da su tužili Hrvatske šume jer protežiraju izvoz sirovine umjesto namještaja. Požgaj Grupa jedna je od rijetkih koja se usudila kritizirati pogrešnu politiku Hrvatskih šuma, ali kažu da i to netko mora. Također, dodaju da zbog svoje veličine i iskustva u branši žele biti pokretač promjena koje se moraju dogoditi u bliskoj budućnosti zbog toga što trendovi u cjelini nisu dobri. Što je još rekao Nikola Požgaj, saznajte u novom broju.

24. travanj 2024 20:53