Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera saznajte sve o pranju novca, zašto Grbešić prodaje Marasku, koji su najvažniji STEM-ovci u Hrvatskoj...

30. Siječanj 2020.
Lider 748

Na Liderovu popisu niti su svi STEM-ovci – jer ih je, nasreću, više od stotinu – niti su poredani prema konkretnom kriteriju, poput prihoda. Popis oslikava snagu i raznolikost poduzetnika u STEM-u, što ulijeva nadu da će imati sve veći utjecaj u ukupnom gospodarstvu. 100 najvažnijih STEM podzetnika u Hrvatskoj u Temi tjedna pobrojale su Matilda Bačelić i Kata Pranić

FENOMENI

MENTALITET - Zašto se gastarbajteri preko granice iz Mr. Hydea pretvaraju u dr. Jekylla

Oduševljena svjedočanstva nove generacije gastarbajtera Žarko Puhovski objašnjava drukčije postavljenim, pozitivnim očekivanjima, kako vlastitim tako i okoline i onih koji su prije otputovali, a s druge nevoljkošću da se prizna eventualni neuspjeh. Ako je višegodišnje nesmiljeno medijsko bombardiranje intimnim ispovijestima 'nove hrvatske emigracije' nešto ogolilo, to je da su Hrvati izgleda duboko podvojene osobnosti koje se na izlasku iz države naglo pretvaraju iz Mr. Hydea u dr. Jekylla. Piše Vanja Figenwald.

KOMPANIJA

Mepas grupa - Mirko Grbešić odlučio prodati zadarsku Marasku

Od šest Grbešićevih tvrtki u Hrvatskoj ruže trenutačno ne cvjetaju u njih pet: Maraska je možda već našla novog vlasnika, Brodomerkur teško diše, Mepasova perspektiva nije jasna, Koestlin kasni s plaćanjem obveza bankama, a Saponiji pada prihod. Da je samo Kandit iznimka saznaje Edis Felić.

AKTUALNO

PRANJE NOVCA - Postrožen nadzor nad bankama i klijentima

Jedan su od osnovnih pokazatelja sumnjivih transakcija uplate istih iznosa u kratkom roku, manjih od dvjesto tisuća kuna, što je prag iznad kojega se svaka transakcija mora prijaviti Uredu za sprječavanje pranja novca. U rizičniju kategoriju ubrajaju se stranci te transakcije s pojedinim zemljama i u djelatnostima, kod nas je to građevinarstvo. Sve o pranju novca pročitajte u tekstu Aleksandre Brzić.

POSEBAN PRILOG

Investicijski fondovi

Koji su najatraktivniji mirovinski fondovi, tko je sve vladao u investicijskim društvima, kakvo je stanje fondovske industrije, sve o dioničkim fondovima i mnoge druge zanimljivosi iz svijeta fondova možete pročitati u Liderovom prilogu o Investicijskim fondovima. 

19. travanj 2024 21:38