Hrvatska
StoryEditor

U novom broju Lidera: Zašto Andabak više ne želi koncern, 25 godina HAMAG-BICRO-a, dobar posao s unikatnim tanjurima... 

23. Listopad 2019.
Novi broj Lidera

Pomno pratimo 'local market', tražimo svoj 'opportunity' i želimo da to bude 'win-win' situacija za naše 'shareholdere' – rečenica je koju smo nedavno imali prilike čuti od predsjednika uprave hrvatske tvrtke koju nećemo imenovati. Predsjednik nije taj čas došao iz neke anglosaske zemlje, rođen je u Hrvatskoj i oduvijek živi u njoj. Zašto onda govori kao da mu jezične savjete daje Tim Orešković? Zapravo, zašto gotovo svi biznismeni tako blagoglagoljivo guguću nekakvu čudesnu mješavinu 'hrvingliša'? Je li zaista riječ o potrebi jer ne postoje hrvatske istoznačnice ili je ipak posrijedi pomodnost, a pomalo i lijenost, jer se za traženje hrvatske riječi ipak valja malčice i potruditi? O hrvatsko-engleskim himerama, noćnoj mori lektorâ, pa i onih koji nisu 'kroatistički pretorijanci' u Temi tjedna piše Nikolina Oršulić.

AKTUALNO

UHLJEBISTAN 5.0 - Poduzetnici u državnom ropstvu

Velikodušnom Plenkovićevom ponudom povećanja plaća svim državnim i javnim službenicima dobili smo još moćniji i privlačniji uhljebistan. Reforma državne uprave izostaje, a ostaje golem porezni teret na leđima poduzetnika. Otvorena je sezona lova na Vladu s obzirom na to da su interesne skupine svjesne da su bedemi Banskih dvora popucali. Trebaju samo nagrnuti na Markov trg i zgrabiti ono što im (ne) pripada. Piše Edis Felić.

RAZGOVOR

VJERAN VRBANAC: Bez našeg jamstva kredit ne bi moglo dobiti od 30 do 40 posto startupova

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ove godine slavi dvadeset pet godina poslovanja, što obilježava medijskom kampanjom #prvih25 u kojoj predstavlja dvadeset pet priča poduzetnika koji su uz potporu Agencije ostvarili izvrsne poslovne rezultate. 'Na godinu otplaćujemo od 50 do 70 milijuna kuna jamstava. Naime, kad nastane problem s otplatom kredita, Agencija nastupa kao jamac. Takvih je, loših kredita deset posto iako se očekuje da ih bude dvadeset posto' rekao je, između ostaloga, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanac Liderovoj novinarki Kati Pranić.

TEHNOPOLIS

TIJELO KAO BANKOMAT - Nasmiješi se, mahni i plati ceh suvremenoj trgovini

Kad već postoji tehnologija prepoznavanja lica, praćenja oka, otisaka prstiju, sva čuda senzora te sve moguće lozinke, pinovi i kriptografski alati, čemu muku mučiti s vađenjem novčanica, kartica i pametnih mobitela da bismo obavili transakciju? Napredni rođaci POS terminala umjesto kartica ionako već prihvaćaju pokrete lica i ruku, pa i skeniraju specifičan sjaj nečijih očiju. Kako uz pomoć osmijeha podići novce saznala je Nikolina Oršulić.

 PRILOG - AUTOTREND

U ovom broju Lidera čeka vas i poseban unutarnji prilog Autotrend u kojem možete saznati zašto je drastično porasao broj rabljenih vozila, koliko je novih vozila nabavljeno leasingom, koja su pravila o zimskoj vožnji u raznim državama, kako su se nadogranjom i razvojem baterija smanjili početni nedostatci elektroautomobila kao i brojne druge zanimljivosti iz autoindustrije. 

POSEBAN PRILOG - LIDER INVEST Središnja Hrvatska

Ovogodišnju publikacijsku turneju 'Lider invest' završavamo detaljnom analizom središnje Hrvatske. Osim Grada Zagreba, koji ima status i grada i županije, analizirali smo Zagrebačku, Karlovačku te Sisačko-moslavačku županiju. Za središnju Hrvatsku specifičan je Grad Zagreb koji kao magnet privlači sve županije.

Što još donosi novi broj potražite od srijede u digitalnom i od četvrtka u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

 

23. travanj 2024 18:27