Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte kako svoj poslovni model prodati kao franšizu

28. Listopad 2021.
839 Lider

Nedavni ultra uspjeh probijanja hrvatske franšize Surf'n'Fries na američko tržište ponovno je otvorio pitanje zbog čega u Hrvatskoj poduzetnici još rijetko posežu za franšiznim poslovnim modelom. U posljednjih dvadesetak godina razvilo se nekoliko vrlo uspješnih primjera franšiza koje su se nametnule i na domaćem i na globalnom tržištu, međutim i dalje zaostajemo za svjetskim trendovima. Prema nedavno objavljenim podacima Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj trenutačno posluje oko 220 franšiznih sustava iz različitih gospodarskih grana, od kojih je 20 posto hrvatskog podrijetla i ukupno zapošljavaju oko 17 tisuća ljudi. Mnogo manje od naših regionalnih i zapadnih susjeda... Kako svoj poslovni model prodati kao franšizu saznala je Željka Laslavić u ovotjednoj temi broja.

Bude li žešćih nestašica, skladišta će se isprazniti u mjesec dana. Unatoč tomu što u Ravnateljstvu za robne zalihe kažu da su spremni za moguće krizne situacije, iskustvo nas uči da je najbolje da se poduzetnici i građani najprije oslone na vlastite kapacitete. To više što su trenutačne zalihe dostatne za mjesec dana, kako nam kaže izvor blizak Ministarstvu gospodarstva. Što je još izvor prišapnuo Edisu Feliću pročitajte u novom broju.

Laboratoriji, proizvođači i dobavljači opreme za testiranje, samotestiranje, različitih pomagala, pa i implantata i kapsula, a i više-manje digitalizirani liječnici zaklinju se da je budućnost zdravstva u personaliziranju. Prelazi se s tradicionalnog pristupa usredotočenog na liječenje bolesti na preventivnu medicinu koja čuva zdravlje, uključujući predviđanje rizika od razvoja bolesti. Hoće li svatko u budućnosti dobiti svoju personaliziranu tableticu saznala je Kata Pranić.

U novom broju još pročitajte intervju s direktorom razvojne agencije LIRA i AI Centra Lipik, Dejanom Iličićem kao i razgovor s Jonathanom Boakesom direktorom Infinuma za britansko tržište. Tu je i šesta dodjela nagrada Lider Invest za najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije, kao i poseban prilog Energetika na čak 20 strana u kojem čitajte što nas sve očekuje u bližoj budućnosti, što ćemo s nestašicom i poskupljenjem energenata te još mnogo toga..

25. travanj 2024 06:53