Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte koji su najveći rizici za poslovanje u ovoj godini

20. Siječanj 2022.

Za razliku od prošlih dviju godina, kad je korona bila apsolutna kraljica rizika, u ovoj će se godini poslovanje suočavati manje s njom, a više s posljedicama koje su se iz nje izrodile: inflacijom, s naglaskom na drastičan rast cijena energenata; još većim nedostatkom radne snage i odljevom talenata; novim sojevima virusa otpornima na cjepiva, praćenima odgovarajućim epidemiološkim mjerama; nastavkom poremećaja u globalnim dobavnim lancima te prijetnjom rasta kamatnih stopa. Ali ni to nije sve! Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2020. godine porasle za 5,5 posto, najviše u posljednjih 14 godina. U ovotjednoj temi tjedna Željka Laslavić piše o najvećim rizicima za poslovanje u ovoj godini

Prvo su nas uvjeravali da će lockdown riješiti sve, onda razne epidemiološke mjere, zatim cjepiva, da bi se nakon otprilike dvije godine neuspješnih pokušaja suzbijanja pandemije COVID-19 sve to srušilo kao kula od karata u samo desetak dana. Toliko je, naime, bilo potrebno za rijetko viđen zaokret razmišljanja u gotovo cijelom svijetu i bujicu raznolikih mea culpa. Svijet je nakon dvogodišnjeg histeriziranja zbog pandemije takoreći preko noći odlučio strpati COVID-19 u ladicu s ostalim endemskim zarazama. Službeni proglas o prelasku s pandemije u endemiju neće doći tako brzo, ali već je jasno da godinu neće obilježiti kretanje pandemije, nego ekonomije. O tome kako se pandemija, doduše, neslužbeno, počela pretvarati u endemiju piše Vanja Figenwald.

Za osnivače tvrtki ključna je odluka koja je odredila njihov poslovni put, bez iznimke, bila ona zbog koje su postali poduzetnici. Uspješni menadžeri pak ključnim odlukama koje su najviše utjecale na njihovu karijeru uglavnom smatraju one za koje im je trebalo hrabrosti, bilo da napuste dobar posao i upuste se u nešto novo bilo da već na početku karijere izaberu područje na kojem će do kraja života učiti nešto novo. O osnivačima i njihovim ključnim odlukama piše Ksenija Puškarić.

U novom broju Edis Felić donosi priču o vodećem klesarskom obrtu u Hrvatskoj, Obrt 'Stipe Lucić – kamenarski centar i klesarstvo' dok je Goran Litvan razgovarao s Željkom Mandarićem, vlasnikom Manšpeda i Adria Oila.

Također, s ovim brojem počinje novi serijal Poslovni putopis, kao i prilog Trendovi u telekomunikacijama.

26. travanj 2024 05:26