Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte sve o pripremama za euro i zašto EU počinje primjenjivati kapitalizam s kineskim karakteristikama

13. Siječanj 2022.
Lider 850

Prije dvadeset godina, na Novu godinu, odmah nakon ponoći, odvjetnica Christine Lagarde, danas predsjednica Europske središnje banke, okladila se s prijateljima da će na bankomatu uspjeti podignuti eure, a ne franke. Ako u tome ne uspije, cijeli iznos koji podigne dat će prijateljima. Bio je to prvi dan uvođenja eura kao platežnog sredstva u dvanaest zemalja Europske unije, pa su prijatelji imali razloga vjerovati da sustav nije spreman za tranziciju i da će uspjeti dobiti okladu. Ipak, kako je nedavno, na dvadesetu obljetnicu uvođenja eura, ispričala ​Lagarde, prijatelji su ostali kratkih rukava. A u Hrvatskoj će poduzetnicima tranzicija s kune na euro biti iznimno zahtjevna jer ne postoji obrt ili mikropoduzetnik koji svoje računovodstvo i druge aspekte poslovanja neće morati prilagoditi mnogim zakonskim i podzakonskim propisima koji će regulirati uvođenje nove valute. U temi tjedna po uvođenju eura i svim izazovima koji slijede piše Antonija Knežević.

Kad u Financial Timesu izađe članak s naslovom 'Kapitalizam s kineskim karakteristikama nije loša stvar', a poznati američki investitor Ray Dalio potvrdi da SAD-u treba doza kineskoga 'dijeljenog prosperiteta', jasno je da svijet kakav smo poznavali polako nestaje. Tijekom ove krize, država se kroz ekonomiju počela širiti gotovo jednakom brzinom kao i virus i sve je izglednije da nije bila riječ o privremenoj pojavi. Istina je da su Europa i SAD počeli primjenjivati neke elemente 'kapitalizma s kineskim karakteristikama' i prije virusa, samo je taj proces u protekle dvije godine stavljen u šestu brzinu. Država je sada svugdje. Zašto idemo prema kapitalizmu s kineskim značajkama ili socijalizmu sa zapadnima piše Vanja Figenwald.

Budućnost razvoja visokog obrazovanja je u internacionalizaciji, stajalište je Visokog učilišta Algebra, koje je ostvarilo suradnju s nekima od najrespektabilnijih europskih visokih učilišta. O tome govori Hrvoje Balen, suosnivač i član Uprave Algebre, najveće hrvatske privatne obrazovne institucije koja školuje IT stručnjake a s Balenom su razgovarale Kata Pranić i Matilda Bačelić.

Također najavljujemo novi veliki Liderov serijal o poduzetništvu na lokalnoj razini! Sljedećih trideset tjedana objavljivat ćemo analize najvažnijih tvrtki, poduzetničke priče, statističke podatke, planove razvoja, otkrivati nove investicije i predstavljati trendove ključne za svaku lokalnu poslovnu zajednicu, a posebne tekstove plasirat ćemo i na Liderovu portalu.

18. travanj 2024 11:27