Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte sve o opcijskim dionicama, COVID fondovima i pogledajte retrospektivu 2020. godine

24. Prosinac 2020.
Lider 795-796

U novom broju poslovnog tjednika Lider trema tjedna su opcijske dionice. Nagrađivanje zaposlenika i menadžera dodjelom dionica zahvaljujući poreznom rasterećenju i svjetskim praksama hrvatskih tehnoloških tvrtki sramežljivo se počelo probijati u naš poslovni svijet, gdje otprije postoje primjeri tvrtki s radničkim dioničarstvom. No, suvremeni koncept ponešto je drugačiji od davanja tvornica na upravljanje radnicima. Opcijske dionice i vlasnički udjeli u tvrtkama današnjice nisu odjek samoupravnog socijalizma, već prokušana metoda za zaustavljanje prelazaka kvalitetnih kadrova u konkurentske redove i podizanje na višu razinu motivacije zaposlenika u ostvarivanju poslovnih ciljeva. S prvim danom 2021. godine smanjuje se i stopa po kojoj se oporezuje dodjela opcijskih dionica pa će se taj model još više isplatiti poslodavcima i radnicima. Sve o opcijskim dionicama saznala je Nikolina Oršulić.

Ako staviš dva ekonomista u sobu, dobit ćeš dva mišljenja, osim ako je jedan od njih lord Keynes. Onda dobiješ tri mišljenja', izjavio je svojedobno Winston Churchill, ujedno dobro opisavši općenito problem sa stručnjacima. Ionako načeta mudrošću dostupnom na društvenim mrežama i proliferacijom široko dostupnih istraživanja upitne kvalitete, pa i svrhe, famozna 'struka' proživjela je ove godine svoje najbolje i najgore trenutke. Biti stručnjak ne znači imati pravo, baš kao što ni biti svećenik ne znači čuti glas Božji. Zašto struka pada u očima građana saznao je Vanja Figenwald.

COVID fondovi su izrazito privlačni realnom sektoru koji je itekako pogođen koronakrizom i koji polaže velike nade u fond za oporavak od pandemije. Međutim, država je već sad na dobrom putu da milijarde eura potroši bezveze. Primjer dionice pruge između Hrvatskog Leskovca i Karlovca ukazuje na to da bi se lako moglo dogoditi da 9,4 milijarde iz europskog Fonda za oporavak umjesto u otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru bude dobrim dijelom preusmjereno u financiranje državnih projekata koji su trebali biti financirani iz drugih izvora. O COVID fondovima piše Ksenija Puškarić.

U novom broju još vas očekuje i veliki intervju s Pavom i Ivanom Zubak koji između ostalog pričaju kako je za uspješnu generacijsku tranziciju upravljanja treba bar deset godina pripreme. Zatim, tu je priča o kompaniji Q, već tradicionalni Hrvatski SWOT, analize i komentari. Također, Lider donosi i veliku retrospektivu domaćih i svjetskih događaja u ovoj turbulentnoj 2020. godini.

20. travanj 2024 05:55