Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte tko se nalazi u domaćem klubu milijardera

04. Studeni 2021.
840 Lider naslovna

Kao da su poduzetnici u godini pandemije i potresa, opterećeni bitkom za goli život, izgubili volju za ispunjavanje još jedne tablice i za iskazivanje najrealnijeg i najobjektivnijeg rezultata poslovanja, u kojem se isključuju međusobni poslovi pojedinih povezanih tvrtki i gleda se samo konačni rezultat povezanih društava 'prema van'. Tako je ove godine konsolidirane rezultate poslovanja Financijskoj agenciji prijavila 251 grupacija, čak 28 manje nego godinu ranije. Ipak, 'konsolidirani' dio (svaka 554. tvrtka) i dalje zauzima znatan udjel od oko 22 posto ukupnih prihoda hrvatskog biznisa u 2021. godini. Tko se nalazi u klubu miljerdera, tko ga je napustio a tku u njega ušao saznao je Goran Litvan u ovotjednoj temi broja.

Pokaže li popis stanovništva da nas ima znatno manje od četiri milijuna, statistički ćemo ispasti bogatiji i produktivniji, ali time ugrožavamo količinu dostupnog europskog novca u budućnosti. Ujedno postajemo nacija umirovljenika, što dodatno pogoršava situaciju s prenapregnutim mirovinskim i zdravstvenim sustavima. Što nas je manje, bogatiji smo 'per capita', a siromašniji kao društvo. Piše Vanja Figenwald.

Najveća je prednost prve profesionalne 'headhunterice' za pozicije vrhunskoga menadžmenta u regiji, paradoksalno, bila ta što je radila na malom tržištu. Zbog toga se nije mogla specijalizirati u nekoj niši ili djelatnosti, već se morala baviti svim područjima istodobno. Tako je postala 'allrounder', s odličnim kontaktima posvuda, ali sve uza zajamčenu diskreciju. Svoju životnu priču, našoj Antoniji Knežević ispričala je Sanja Brkić.

Svoje potencijale u praksi još nije previše iskazala ni tehnologija 3D ispisa, a već se razvija 4D printanje. Ne znači to, naravno, da se rađa nova dimenzija objekata, nego da se stvaraju novi trodimenzionalni materijali, navodno još mnogo pametniji i bolji. Četvrtu, vremensku dimenziju dobivaju iz okružja. Mijenjaju se, primjerice, čim se izlože temperaturi ili različitim tekućinama. O 4D tisku piše Kata Pranić.

Uz novi broj stiže i poseban prilog Premium!

16. travanj 2024 11:37