Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte tko su proizvođači među hrvatskim startupovima

17. Studeni 2021.
842 Lider naslovna

Da je 'hardveraš' biti lako, 'hardveraš' bi bio svatko. Nema ih mnogo, ali proizvođači među hrvatskim 'startupovima' ipak nisu rijetkost. Razvoj proizvodnje mnogo je kompleksniji i dugotrajniji od razvoja softvera, investicija je veća, a njezin povrat mnogo sporiji. No primjeri kao što su 3DTech (proizvodnja 3D pisača i zubnih aparatića), Orqa (naočale za upravljanje dronovima), Miret (tenisice od prirodnih materijala) i drugi proizvođači 'startupovi' koji su već našli tržišta diljem svijeta dokazuju da sprega novih tehnologija i startapovskog zanosa može uroditi potencijalom koji je privlačan ulagačima. O startup industrijalcima piše Edis Felić.

Trenutačno u Europi imamo situaciju da je uz jednaku količinu proizvedenih dobara i usluga na tržištu 150 posto više novca. O SAD-u da i ne govorimo. Povijest nas uči kako nema šanse da to ne utječe na rast cijena. Štampanje nenormalnih količina novca dovodi do inflacije, a Gordana Gelenčer saznaje da će cijene nastaviti rasti i nakon što se stabiliziraju dobavni lanci.

Hrvatskoj se, prema najnovijem Tranzicijskom izvještaju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u odnosu na Sloveniju, Mađarsku, Češku i Slovačku nominalno predviđa najveći rast gospodarstva u 2021. godini. No, kada se uzme u obzir da je u skupini tih usporednih zemalja imala i najveći pad BDP-a u 2020. godini, čak 8,1 posto, rezultati više nisu tako blještavi i na scenu stupaju pravi junaci žestoke bitke za gospodarski oporavak nakon što je svjetsku ekonomiju narušila pandemija koronavirusa. Što se sve nalazi u tranzicijskom izvještaju saznala je Nikolina Oršulić.

Uz novi broj stiže i poseban prilog 500 najboljih!

11. travanj 2024 17:12