Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte u što je sigurno ulagati u doba inflacije

05. Siječanj 2022.
Lider 849

Analitičari smatraju da bi i 2022. mogla biti obilježena rastom različitih oblika imovine, ali ipak se ne očekuju prinosi kakve smo vidjeli 2021. U ovoj godini mogli bi se promijeniti i sektori koji će biti u fokusu, a svakako se možemo nadati znatno većoj volatilnosti nego u godini iza nas. Kako god, prinosi na pojedine vrste ulaganja uvelike će ovisiti o odnosu između stopa globalnog rasta i stopa globalne inflacije. U godini volatilnosti Antonija Knežević saznaje u temi tjedna u što sigurno ulagati u doba inflacije.

Osim u slučaju potpora za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije, ne zna se kakav je učinak standardnih potpora i subvencija. Analize o tome kakav je učinak pojedine konkretne potpore na onog tko je dobiva i na ukupno gospodarstvo, koji su joj ciljevi i jesu li ostvareni, naprosto ne postoje. Poznati su samo brojevi bez konteksta. O državnim potporama koje se dijele šakom i kapom bez da itko ima pojma koliko od njih ima koristi piše Gordana Gelenčer.

Pred kraj prošle godine na tržištu pružanja usluga eksternalizacije (engl. outsourcing) dogodila se vjerojatno najveća transakcija u posljednjem desetljeću. Spajanjem koje je počelo 17. prosinca 2021. potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu između zagrebačkog Infokorpa i BDO-a Croatia nastat će najveća tvrtka u Hrvatskoj za pružanje usluga izdvajanja poslovnih procesa (engl. business services outsourcing − BSO) te će postati dio međunarodne grupacije BDO Global.

Naučivši lekciju iz prethodne dugogodišnje krize započete potkraj 2007., poduzeća su s mnogo više opreza i ekonomskog razuma promišljala kako i kojim oblikom restrukturiranja ekonomski razumno i uravnoteženo zadovoljiti četiri ključna načela poduzetništva: kontinuitet, stabilnost, rentabilnost, likvidnost. Analizu ekonomskog ciklusa donosi stalni suradnik Lidera Nikola Nikšić.

21. travanj 2024 08:55