Hrvatska
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto većina menadžerskih promašaja proizlazi iz nedovoljnog ili neodgovarajućeg delegiranja

10. Lipanj 2021.
Lider 819

Većina menadžerskih promašaja i neuspjeha proizlazi iz nedovoljnog ili neodgovarajućeg delegiranja. Neki teoretičari to objašnjavaju činjenicom da se pojedini menadžeri boje gubitka svoje važnosti, da ne žele dijeliti informacije sa suradnicima jer je informacija moć, pa bi zbog njezina dijeljenja postali manje važni. Delegiranje nije i ne smije biti prebacivanje posla suradnicima, pogotovo ne onoga koji je osobi koja delegira težak ili nezanimljiv ili, još gore, zadataka u 'teškim' rokovima i slično. Definicija kvalitetna delegiranja prenošenje je zadataka na druge, ali uza svjesnost obje osobe o svrsi zadatka i uz međusobno razumijevanje očekivanja. U temi tjedna Ksenija Puškarić otkriva kako dobiti više vremena, a ne izgubiti kontrolu nad poslom.

Iako se od prošlog tjedna stišala bura oko Mate Rimca i Nevere, o dosezima i uspjesima čovjeka koji je napravio automobil u kojem bi se rado provozali i James Bond i Batman još će se dugo govoriti. Najveći uspjeh Mate Rimca bio bi taj da privuče investitore u Hrvatsku u automobilsku industriju, što smo propustili napraviti prije petnaest godina, kad su to uspješno obavile Češka i Slovačka. Možda je ovo druga prilika da to napravimo, samo s električnim vozilima. Sve o novoj zvijezdi saznala je Željka Laslavić.

Švedsko-finska korporacija Assa Abloy s 48 tisuća zaposlenih i prihodom od 8,4 milijarde eura posluje u cijelom svijetu te je najveći svjetski dobavljač inteligentnih rješenja za zaključavanje objekata i drugih sigurnosnih rješenja; njezin je udio na svjetskom tržištu 14 posto. U tvrtki u šali kažu da su najveći svjetski bravar. U posljednjih dvadeset pet godina imali su gotovo tristo akvizicija. Jedna je od njih bjelovarski Metalind (od 2011.), koji je u međuvremenu promijenio naziv u Assa Abloy Croatia. S direktorom Assa Abloy Adrije Zoranom Kulušićem-Neralom razgovarao je Edis Felić.

Tržište kriptovaluta i dalje je nepredvidljivo, neuređeno i podložno manipulacijama. S jedne strane Elon Musk svojim objavama na Twitteru ruši ili diže cijene digitalnih novčića, Kina pak najavljuje zabranu financijskim institucijama da kriptovalute prihvaćaju kao sredstvo plaćanja, a s druge strane ima i pozitivnih vijesti koje upućuju na nastavak rasta kriptoindustrije. O stanju na kripto tržištu piše Jozo Knez.

25. travanj 2024 19:00