Hrvatska
StoryEditor

U prodaji životnih osiguranja od prošle godine predvodi Wiener osiguranje VIG

24. Ožujak 2021.
Predsjednica uprave Wiener osiguranja Jasminka Horvat Martinovićfoto Pixsell

Lista vodećih društava na hrvatskom tržištu osiguranja u 2020. godini zabilježila je promjene. Tako je Wiener osiguranje VIG počelo predvoditi listu što se tiče prodaje životnih osiguranja, a po ukupnom premijskom prihodu pozicioniralo se na četvrto mjesto.

Zadnjim danom 2020. Wiener osiguranje je na hrvatskom tržištu zabilježilo zaračunatu bruto premiju od 973,1 milijuna kuna i ostvarilo dobit u iznosu od 49,0 milijuna kuna prije poreza. Premijski rezultati potvrđuju rast od 5,7 posto u odnosu na 2019. godinu, kao i ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 9,7 posto. Rast se nastavio i u ovoj godini, u veljači je, doznajemo, Wienerov udio premašio deset posto. Valja istaknuti kako u to nisu ubrojene premije hrvatskih osiguratelja ostvarene na području Europske unije.

Prema poslovnom izvješću za prošlu godinu, Wiener osiguranje ostvarilo je najveći rast na tržištu u segmentu neživotnih osiguranja u kojem je ostvarilo rast premije od 20,1 posto u odnosu na 2019. Kao i u prethodnim godinama, najveći udio u ukupnoj premiji se odnosi na životna osiguranja (53,6 posto) te na osiguranja motornih vozila (18,1 posto). Premda su zabilježili pad od 4,3 posto u segmentu životnih osiguranja, čije je tržište palo za 13,6 posto, Wiener je prvi puta  u toj kategoriji postao broj jedan.  

- Nakon jedne zaista izazovne i zahtjevne godine, veliko mi je zadovoljstvo što smo unatoč krizi ostvarili rast ukupne premije te postali lider na tržištu u segmentu životnih osiguranja. Izrazito smo ponosni na naše zaposlenike koji su pokazali iznimnu sposobnost prilagodbe u ovom zahtjevnom periodu, a unatoč svemu, kroz čitavu 2020. zapošljavali smo nove ljude i dodatno jačali internu prodajnu mrežu. Zadržali smo kvalitetu usluge prema klijentima i partnerima, donijeli smo dobre odluke brzo i uspješno se prilagodili novoj situaciji. Jedna od naših korporativnih vrijednosti je otvorenost prema promjenama i u ovom kontekstu zaista mogu reći da ju svi zajedno u Wieneru živimo - istaknula je Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG.

Jedna od ovogodišnjih deset najmoćnijih žena Hrvatske izrazila je uvjerenje da je dobra i otvorena komunikacija te odgovornost pojedinaca i tvrtki sada važnija nego ikad te kako će uz brigu za sigurnost i zdravlje zaposlenika i klijenata nastaviti u tekućoj godini nastaviti s ostvarivanjem izvrsnih rezultata.

- U 2021. godini planiramo daljnji razvoj i osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima - brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom - izjavila je Horvat Martinović.

U ovoj će godini, stoji u priopćenju, u Wieneru biti usmjereni na digitalizaciju te daljnji razvoj proizvoda i usluga, s fokusom na strateške inicijative vezane uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, višekratna životna osiguranja, korporativna osiguranja i osiguranja za male i srednje poduzetnike.

Unatoč izazovnoj godini, matična kuća Vienna Insurance Group također iza sebe ima uspješnu poslovnu godinu. Prema preliminarnim rezultatima Grupa bilježi vrlo stabilne rezultate premije i dobit prije oporezivanja od 346 milijuna eura u 2020. godini, a što je rezultiralo iznosom dividenda od 75 centa po dionici.

Kratak pregled poslovnih rezultata Vienna Insurance Groupa za 2020:

  • Iznos ukupne premije povećao se na 10,43 milijarde eura.
  • Dobit prije oporezivanja u iznosu od 346 milijuna EUR na gornjoj je granici najavljenog raspona.
  • Kombinirana kvota poboljšana je na 95 posto
  • Omjer solventnosti Grupe iznosi 235 posto
  • Uspješno je provedena strategija „Agenda 2020”.

- Preliminarnim rezultatima za 2020. VIG Grupa ponovno je opravdala status stabilnog i pouzdanog partnera, čak i u vrijeme velikih izazova. Iako je situacija uzrokovana koronavirusom utjecala na naš poslovni razvoj tijekom gotovo cijele financijske godine 2020., VIG Grupa ipak je ostvarila vrlo stabilne rezultate te nastavila dosljedno provoditi mjere planirane za završnu godinu strategije „Agenda 2020” - izjavila je Elisabeth Stadler, predsjednica Uprave Vienna Insurance Group, navodeći kako su se tijekom pandemije usredotočili na širenje ponude digitalnih proizvoda i usluga. Dodala je i kako su stjecanjem istočnoeuropskog portfelja nizozemskog osiguravajućeg društva Aegon poduzeli važan korak u širenju vodećeg položaja u regiji srednje i istočne Europe.

19. travanj 2024 13:12