Hrvatska
StoryEditor

U Slatini počela proizvodnja proteinskih izolata za prehrambenu industriju

10. Listopad 2021.
Čak se 75 posto potreba za biljnim proteinima na europskom tržištu uvozi pa će izvoz iz slatinske tvornice, u koju je uloženo 220 milijuna kuna, početi nakon završetka probnog rada potkraj godine

Probni rad pokrenula je jedina hrvatska tvornica za preradu boba i krumpira u Slatini u kojoj će se proizvoditi proteinski izolati namijenjeni prehrambenoj industriji. Slatinska će tvornica tako proteine, vlakna i škrob proizvoditi pod svojim brendom NutriSmart, a kako je istaknuo direktor i suvlasnik tvrtke NutriS Zvonimir Sedlić, riječ je o investiciji vrijednoj 220 milijuna kuna na zemljištu bivše svinjogojske farme Senkovac.

U tvornici su zasad preradili prve količine krumpira od kojega će proizvoditi visokokvalitetan škrob namijenjen prehrambenoj industriji, a slijedi prerada boba u protein koji su, dodaje, ugovorili i otkupili u Hrvatskoj. Cilj je da većina sirovina dolazi iz Hrvatske pa već sad ugovaraju narudžbe za sljedeću godinu, ali dio će ipak morati, barem zasad, uvoziti. Sedlić navodi da su njihovi proizvodi namijenjeni opskrbi industrije golema potencijala i smatra da je pravi trenutak za ulazak u tu tržišnu nišu u kojoj Hrvatska može imati važnu ulogu.

– Do kraja godine očekujemo završetak probnog rada tvornice i uvođenje sustava upravljanja kontrolom kvalitete i sigurnosti hrane kako bismo ispunili zahtjeve kupaca. Zatim planiramo pokrenuti izvoz svojih proizvoda partnerima u Europi, inače najbrže rastućem tržištu biljnih proteina na kojem je čak 75 posto proteina iz uvoza – istaknuo je Sedlić, dodavši da je tom investicijom otvoreno i 150 novih radnih mjesta.

Plan je u sljedeće dvije godine, dodaje, sagraditi pogon za proizvodnju topivih proteina i dijetnih vlakana, povećati skladišne kapaciteta te provesti projekt povećanja energetske učinkovitosti.

– Ukratko, bit će još investicija u zdravu prehranu, zelenu energiju i zaštitu okoliša – zaključio je Sedlić. 

18. travanj 2024 23:53