Hrvatska
StoryEditor

U staklenike za rajčice žele uložiti 18 milijuna eura, pomozite im pronaći ‘ravnicu iz snova‘

19. Studeni 2021.
Traži se zemljištefoto Shutterstock

Agrotehnološka tvrtka Crop, koju su u rujnu prošle godine pokrenuli direktor Webpower Adrije Jan de Jong i direktor agencije za odnose s javnošću Vajt Jerko Trogrlić, u zanimljivom je šopingu. Naime, traže 12 hektara ravnice za svoju 18 milijuna eura vrijednu greenfield investiciju u staklenik za uzgoj rajčica opremljen najsuvremenijom nizozemskom tehnologijom. No, savršeno zemljište i nije tako lako pronaći.

- U Cropu Hrvatska 'kupujemo' savršenu lokaciju za izgradnju našeg prvog visokotehnološkog staklenika u Hrvatskoj. Premda u Hrvatskoj ima mnogo zemlje, nije lako pronaći zemljište koje ispunjava sve naše kriterije. Svaka lokacija ima svoje prednosti i nedostatke - napisao je de Jong na svom LinkedIn profilu.

Zamolio je pritom svoje prijatelje i sljedbenike na toj poslovnoj društvenoj mreži da mu se jave ako znaju neku lokaciju koja udovoljava uvjetima koje su postavili kako bi krenuli u izgradnju staklenika površine šest hektara u kojem će koristiti najnoviju nizozemsku tehnologiju, između ostalog i lampe za rast tijekom zimske proizvodnje. Crop u to ulaganje ulazi s nizozemskim partnerom, tvrtkom DutchGreenhouses i njezinim poljoprivrednim investicijskim fondom.

Misija Cropa koju de Jong često naglašava jest da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj vrati staru slavu, da postanemo manje ovisni o uvozu hrane te da ponovno postanemo nacija koja izvozi hranu.

Zemljište koje traže mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

  • ukupna površina mora mu biti oko 12 hektara - šest za staklenik, šest za solarnu elektranu
  • ravnica
  • da u blizini postoji infrastruktura za električnu energiju (priključak snage 5MW) 
  • dostupnost grijanja na biomasu ili geotermalnu elektranu (na grijanje će trošiti oko 9.000 MWh godišnje)
  • po mogućnosti da je lokacija u mjestu s populacijom od pet tisuća ljudi ili više (tražit će sedamdesetak zaposlenika na puno radno vrijeme) i to u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ako znate ili posjedujete zemljište koje ima takve odlike, a želite ga unovčiti, znate kome se obratiti.

19. travanj 2024 22:47