09. ožujak 2021.

U veljači zaposleno 4558 osoba više nego u siječnju. Počinju pripreme za (pred)sezonu!

 foto Shutterstock

Nakon pada na mjesečnoj i godišnjoj razini u prosincu i siječnju, posljednji podaci HZMO-a za veljaču zabilježili su pozitivna mjesečna kretanja uz nastavak negativnih godišnjih kretanja broja osiguranika. Broj osiguranih osoba pri HZMO-u u veljači se popeo na 1.536.247 osoba, što predstavlja mjesečni rast od 0,3% u odnosu na siječanj te pad od 0,4% u odnosu na veljaču prošle godine, donose nove RBA analize. 

Inače, u veljači prošle godine je pri HZMO-u bilo je prijavljeno 1.542.328 prijavljenih osiguranika, što znači da je u godini dana 'izgubljeno' 6.081 radno mjesto. S druge strane, u siječnju ove godine bilo je prijavljeno 1.531.689 osoba, što bi značilo da je prošloga mjeseca broj prijavljenih porastao za 4558 osoba. 

- Naime, u veljači uobičajeno počinje rast broja osiguranika što upućuje na ponovno zapošljavanje sezonskih radnika za pripremu turističke (pred)sezone - pišu analitičari RBA. 

Promatrano prema NKD-u, broj osiguranika u kategoriji Prerađivačka industrija (koja sudjeluje sa udjelom od 15,7% u ukupnom broju osiguranika) najviše je pridonio ukupnom mjesečnom rastu, zabilježivši u veljači rast po stopi od 0,4% odnosno 1.007 osoba, potvrdivši kako je COVID-19 kriza najviše pogodila uslužni sektor dok se prerađivačka industrija polako oporavlja, iako skromnim stopama rasta ublažavajući snažniji udarac na cjelokupno gospodarstvo.

S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile pad na mjesečnoj razini, kategorija Javna uprava i obrana ostvarila je najznačajniji doprinos ublažavanju ukupnog rasta, zabilježivši pad od 0,3% odnosno 348 osoba (s udjelom od 7,9%). Od ostalih kategorija koje su tijekom veljače u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Trgovina na veliko i malo (15,5%) je zabilježila mjesečni rast od 0,3% ili 713 osoba.

Promatrano u odnosu na veljaču prošle godine broj osiguranika je nastavio s negativnim godišnjim stopama rasta koji traje od travnja. Tako je na godišnjoj razini broj osiguranika bio niži za 6.081 osobu. Među djelatnostima NKD-a koje su u veljači zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se kategorija Građevinarstvo, zabilježivši stopu rasta od 5,0% odnosno 5.862 osobe, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine. S druge strane, godišnjem padu najviše je pridonijela kategorija Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kod koje je nastavljen trend godišnjeg pada dvanaesti mjesec zaredom, a u veljači je iznosio 7,8% ili 7.005 osobe, a obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije. Spomenute kategorije s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Trgovina na malo te Prerađivačka industrija, također su nastavile negativna godišnja kretanja, po stopama od -1,9% odnosno -1,1%.

Početkom ožujka Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predložilo je novi niz mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Prva od navedenih mjera uključuje financiranje 100% troška neto minimalne plaće u naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja. Mjere će biti jednake kao i one za siječanj i veljaču, 4.000 kuna po zaposlenom (bez kriterija o padu prihoda) bit će dostupno za one koji su prema odluci Stožera i dalje zatvoreni (pod uvjetom prijave na mirovinsko najkasnije do 30. studenog prošle godine), dok će oni koji su nakon popuštanja mjera otvoreni ali s ograničenjima, poput ugostitelja kojima je od početka ožujka dopušten rad samo na terasama, također biti dostupna subvencija, ali uz uvjet određenog pada prihoda. Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u godini pred nama snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka.