Hrvatska
StoryEditor

Udruga trgovine i logistike: Smanjuje se PDV na hranu, ali što je s ostalim asortimanom u trgovinama?

19. Veljača 2022.
Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike

Udruga trgovine i logistike (UTIL) poslala je izjavu povodom predstavljanja paketa mjera za ublažavanja rasta cijena koju prenosimo u cijelosti:

"U povodu objave paketa mjera Vlade zbog inflatornih događanja, Udruga trgovine i logistike ovom prilikom pozdravlja napore Vlade RH u ublažavanju rasta cijena i smanjenja PDV-a za dio ponude trgovina te poziva na veću odgovornost u javnim diskusijama.

Udruga trgovine i logistike smatra da je paket mjera za kontrolu poskupljenja i smanjivanje PDV-a za prehrambene artikle nužan korak u očuvanju ekonomskih prilika građana, no potrebno je istaknuti da se mjere snižavanja stope PDV-a odnose samo na prehrambene namirnice, a ne i na ostali asortiman u ponudi trgovina.

UTIL podsjeća da je industrija trgovine jedna od najdinamičnijih industrija izložena gotovo dnevnom volatilnom kretanju cijena. Na formiranje maloprodajne cijene utječu kretanja cijena sirovina u dobavnom lancu, burzovnih artikala kao i cijena energenata u transportu i distribuciji. Inflatorna događanja smanjuju kupovnu moć građana, što nije u interesu proizvođačima i trgovcima, a članice UTIL-a ne žele doprinositi povećavanju inflatornih kretanja.

Udruga također ne podržava namjere da se smanjenje PDV-a iskoristi za povećanje marže te smatra da se na takvim slučajevima ne bi trebala temeljiti slika cijele industrije. Udruga stoga poziva sudionike javnih diskusija na pažnju u iznošenju stavova u kojim se zbog pojedinačnih slučajeva generalizira i nepotrebno stigmatizira cijela industrija trgovine.

Članice UTIL-a odgovorne su i složne u podršci Vladi i paketu mjera kojima se nastoji očuvati kupovna moć građana, stabilizirati poskupljenja, a posredno i smanjiti prekogranična potrošnja, što je važno za sve dionike u lancu industrije trgovine - od prehrambenog preko logističkog sektora do samih trgovina i trgovačkih lanaca," stoji u priopćenju Udruge.

01. svibanj 2024 21:21