Hrvatska
StoryEditor

Ugostitelji ministru Mariću predali popis mjera nužnih za spas poslovanja

03. Srpanj 2020.
Zdravko Marić

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja održalo je sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem u sklopu kojeg su u ime članova udruge predali popis mjera koje smatraju nužnima za očuvanje svoje industrije u okolnostima krize izazvane epidemijom koronavirusa i nastavak normalnog poslovanja po njenu završetku.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja ovaj dugo iščekivani sastanak ocijenjen je pozitivnim, uz izražavanje obostrane želje za brzim rješavanjem gorućih problema, navodi se u priopćenju. Vodstvo NUU izjavljuje kako postoji nacionalni konsenzus o potrebi uvođenja preferencijalne stope PDV-a u ugostiteljstvu kako bi se dugoročno održala konkurentnost, potaknule investicije i očuvala radna mjesta. 

Kao ključne probleme koje je potrebno žurno riješiti predstavnici ugostitelja naveli su nedostupnost povoljnih sredstava za likvidnost na financijskom tržištu te previsoku stopu PDV-a na pića i napitke, koja iznosi 25 posto. Među ostalim mjerama, predstavnici NUU zatražili su i svrstavanje manjka ili viška u blagajni u lakše porezne prekršaje, ukidanje poreza na potrošnju na nacionalnoj razini, vaučerizaciju za radnike prema modelu koji postoji u poljoprivredi, ukidanje raznih parafiskalnih nameta i priznavanje troška reprezentacije u iznosu 100 posto za gospodarske subjekte.

Sudionici sastanka složili su se kako je potreban širi dogovor oko smjera u kojem će se razvijati ugostiteljstvo, budući da je riječ o djelatnosti koja povezuje domaće proizvođače kvalitetnih prehrambenih proizvoda s potrošačima, ali i o industriji koja je proteklih godina napravila velike pomake u transparentnosti poslovanja.

Ugostitelji su istakli primjer projekta 'Pet kravata', koji su sami inicirali i predstavili javnosti još prošle godine - u sklopu tog projekta ugostiteljski objekti klasificiraju se ovisno o udjelu kvalitetnih domaćih proizvoda u ponudi, što pretvara ugostitelje u nositelje plasmana domaće kvalitete te se u tom projektu nadaju potpori, zajedničkom razvoju i realizaciji s budućom Vladom. 

Potpredsjednik Vlade Marić rekao je na sastanku kako su svi zahtjevi Nacionalne udruge ugostitelja za njega na stolu te zaslužuju raspravu i zajednički dogovor, naglasivši kako je aktualna Vlada u koronakrizi pokazala koliko je spremna stati iza poduzetnika.

Vodstvo Nacionalne udruge ugostitelja istaknulo je svoju podršku suzbijanju sive ekonomije i omogućavanju ravnopravne tržišne utakmice od strane države.

Susret je završen uz dogovor za daljnje sastanke s ključnim osobama iz Ministarstva financija s kojima će se razgovarati o rješavanju pojedinih zahtjeva Nacionalne udruge ugostitelja.

19. travanj 2024 04:59