Hrvatska
StoryEditor

UGP: Bračnim parovima dozvoljeno ići na bazen i voziti se u taksiju, ali ne i plesati u plesnoj školi

17. Svibanj 2021.

Udruga Glas poduzetnika upozorila je u ponedjeljak na nelogičnost mjera za pojedine djelatnosti koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, ovaj put na problem sportsko-rekreativnih plesnih klubova, kojima još nije dozvoljen rad, dok se plesne aktivnosti održavaju u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost.

- Iako su se mjere ublažile za teretane, fitness centre i mnoge druge djelatnosti, plesne škole zatvorene su već punih osam mjeseci. Što je još zanimljivije, plesne aktivnosti održavaju se u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost - navodi se u priopćenju. 

Kao primjere djelatnosti koje su rizičnije za prijenos zaraze, a rad im je dozvoljen, iz Glasa poduzetnika navode shopping centare, kao mjesta okupljanja u zatvorenom prostoru djece i odraslih koji se često ne pridržavaju epidemioloških mjera, parkove ili javni prijevoz.

- Ističemo ove situacije kako bismo prikazali nelogičnost zabrane rada sportsko-rekreativnih plesnih klubova. Smatramo da je nejasna odluka kojom je bračnim parovima dozvoljeno ići na bazen ili voziti se u taksiju, ali im nije dozvoljeno plesati u plesnoj školi ili klubu. Osim toga, djeci je dopušteno druženje u parkovima i rođendaonicama, ali ne i u plesnim školama - naglašavaju iz udruge Glasa poduzetnika.

Pritom ističu da sportski i rekreativni plesni centri imaju dovoljno velike dvorane koje se redovito prozračuju, čiste i dezinficiraju, da plesni parovi na tečaju nose maske i najčešće dolaze iz istog kućanstva, da plesni učitelj ne dodiruje plesače i nemaju fizički kontakt s njima, da učitelji imaju masku na licu i pritom održavaju propisanu udaljenost.

U rekreativno-sportskim klubovima, objašnjava se, pojedinci plešu i vježbaju sami te ne ostvaruju nikakav fizički kontakt s plesnim učiteljem, već uče plesati vizualno (ponavljanjem pokreta) i auditivno (slušajući učitelja). Kod sportskih plesnih parova koji vježbaju kontakt se ostvaruje isključivo između dvije osobe koje nikada tijekom treninga ne dolaze u bliski kontakt s drugim osobama na treningu ili natjecanju.

- Hrvatski sportski plesni parovi zbog situacije u kojoj im je u potpunosti zabranjen rad redovito odlaze na treninge i sportska natjecanja u susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Italiju gdje se treninzi te plesna natjecanja normalno održavaju - ističe se u priopćenju. 

Koordinatorica Odbora za sport udruge Glas poduzetnika Ivana Ožegović otkriva da udruga nikada nije dobila odgovor na pitanje da im se prilože dokazi da su takva mjesta izvor zaraze.

- Kada smo zahtijevali istraživanja na temelju kojih se donosi odluka o zatvaranju pojedinih sektora, nismo ih dobili. Zašto? Zato što ih nema - tvrdi Ožegović. 

U udruzi Glas poduzetnika smatraju da su sportsko-rekreativni plesni klubovi neopravdano pogođeni odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog nedovoljne upućenosti u djelatnost.

- Nakon dugih osam mjeseci, radi se o djelatnosti koja je sada ugrožena. Učitelji sportskog i rekreativnog plesa, licencirani hrvatski i međunarodni plesni suci i plesači traže da se ova djelatnost prestane diskriminirati i da im se što prije omogući rad uz pridržavanje svih epidemioloških mjera - zaključuje se u priopćenju.

17. travanj 2024 18:10