Hrvatska
StoryEditor

UHPA od Stožera traži formalnu zabranu rada putničkih agencija

14. Siječanj 2021.
Tomislav Fain
Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) je zbog nemogućnosti agencija da u pandemiji obavljaju svoju djelatnost zatražila od Stožera civilne zaštite RH da im formalno zabrani rad jer će tako moći biti ravnopravni u povlačenju prijeko potrebnih financijskih sredstava za opstanak i oporavak.

Iako im rad formalno nije obustavljen odlukom Stožera, agencije većinu poslova i usluga za koje su osnovane ne mogu obavljati, i to već gotovo godinu dana i poslovanje im je, s obzirom da putovanja i dalje nisu moguća, krajnje ugroženo, kaže predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

- Agencije su do sada iscrpile sve rezerve, a da bi osigurale likvidnost bile su primorane, uz ostalo, prodavati vlastitu imovinu. Zahvalni smo na potporama za očuvanje radnih mjesta, ali bez dodatne pomoći države nećemo opstati. Ako ne postoji drugi način da nam Vlada pomogne u ovoj neizdrživoj situaciji, onda smo jedina djelatnost koja od Stožera civilne zaštite traži da nas se formalno zatvori kako bi nam se taj način omogućila ravnopravnost u povlačenju prijeko potrebnih financijskih sredstava za opstanak i oporavak - naglašava Fain.

Objašnjava da su agencije među prvima osjetile i doživjele krizu zbog pandemije, još u veljači 2020. s prvim otkazima turista iz Azije, a poslije i s otkazivanjem gotovo svih domaćih i međunarodnih organiziranih putovanja, konferencija i događanja.

U svemu tome neke su agencije, kako kaže Fain, entuzijastički pokušavale raditi kreirajući i nove programe, no zbog ograničenja u destinacijama, zatvorenosti turističkih i ugostiteljskih objekata i neizvjesnošću na koju ne mogu utjecati, od poslovanja nije bilo ništa.

Fain pritom iznosi i podatke DZS-a po kojima su najveći pad prihoda, veći od 86 posto, u sklopu uslužnih djelatnosti lani imale upravo putničke agencije, organizatori putovanja (touroperatori) i ostale rezervacijske usluge te povezane djelatnosti.

Kako se situacija ne poboljšava ni početkom 2021., koja će za agencije također biti neizvjesna i sigurno poslovno teška, u Udruzi hrvatskih putničkih agencija smatraju da je bolje da im se odlukom formalno zabrani rad, jer ionako ne rade.

21. travanj 2024 20:37