28. svibanj 2020.

Ukinuta zabrana prelaska granice RH, aktivirana web stranica za najavu ulaska stranaca

Granica RH   

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske i Njemačke mogu ući u Hrvatsku pod istim uvjetima koje su imali prije pojave koronavirusa.

- Prema našoj analizi, epidemiološki komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku i omogućiti uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se, kaže, ciljna skupina zemalja koje mogu doći u Hrvatsku.

U funkciji web stranica za najavu ulaska stranih državljana 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je strane državljane da na web stranici entercroatia.mup.hr, koja je od danas u funkciji, popune obrazac najave ulaska u Hrvatsku kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

- Preporučujemo stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj da unaprijed dostave podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas - poručio je Božinović na sjednici Vlade.

Iako se dozvoljava ulazak u Hrvatsku stranim državljanima iz gore navedenih zemalja, zadržava se epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Prilikom ulaska u Hrvatsku državljana tih država članica evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka vezanih za mjesto odredišta, brojeve mobitela i e-mail adresu radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga - kazao je ministar Božinović

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke, to će napraviti na granici prilikom ulaska u zemlju. Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci. Stranica je danas dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika.

- Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektorničnu poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke HZJZ-a - kazao je ministar unutarnjih poslova.