Hrvatska
StoryEditor

Unatoč striktnim zabranama zbog korona-krize, mnogi se odlučuju za rad na crno

20. Ožujak 2020.
Rad na crno

Gotovo svim uslužnim djelatnostima rad je zabranjen na najmanje 30 dana, a ta je odredba pogodila frizerske, kozmetičke i pedikerske salone, koji ne samo da će u ovih 30 dana ostati bez prihoda, nego se sada moraju nositi kako znaju i umiju s pojačanim radom na crno.

Kako je Lideru ispričala Edvina Vujaković, vlasnica Mia Studia za ljepotu iz zagrebačkog kvarta Utrina, rad na crno je u samo 24 sata toliko uzeo maha, da nju i njezinu djelatnicu klijenti i klijentice ne samo da nagovaraju da im dođu u 'radni posjet' kući, već im i poručuju da bi na taj način trebale sebi i svojim obiteljima osigurati barem nekakav izvor prihoda.

 

  

- Prije dva dana sam s neizvjesnošću i suzama u očima stavila ključ u bravu svog drugog doma, svog kozmetičkog salona i bila je to jedina ispravna odluka s obzirom na situaciju u kojoj smo se svi skupa našli. Time sam svjesno ugrozila egzistenciju svoje obitelji, ali i obitelji moje djelatnice jer ja od posla koji radim svakodnevno isplaćujem ne samo plaće, nego plaćam i doprinose, poreze, režije, najam i drugo. Ako ne radimo nemamo prihoda i pitanje je kako ćemo i kada krenuti ispočetka. Rad za vrijeme zabrane ne dolazi u obzir. Ali neću odustati, neću dati otkaz djelatnici i zatvoriti salon - poručuje Edvina.

No, ne boji se, kaže, već je ohrabruje odanost i podrška njene djelatnice, podrška prijatelja i klijenata i itekako je ohrabruju kolege koji su također zatvorili svoje salone, bez obzira na neizvjesnost koju svi proživljavaju, jer proritet je zdravlje svih nas!

- Međutim, u cijelom ovom kaosu ima i onih koji misle da se zakonska zabrana rada na njih ne odnosi i da imaju pravo u svojim domovima raditi što žele. Jesu li svjesni da time ugrožavaju zdravlje sebe i svojih obitelji i svih onih koji dolaze na tretmane po kućama? Jesu li oni koji odlaze na tretmane po kućama svjesni rizika? Nemojte raditi nokte, trepavice, pedikuru, depilacije 'na crno' za vrijeme ove pandemije. Nokti, trepavice i dlake ne smiju biti ispred zdravlja - poručila je Edvina.

20. travanj 2024 08:42