Hrvatska
StoryEditor

Unatoč velikim izazovima, poduzetnici Karlovačke županije guraju prema naprijed

16. Prosinac 2020.

Uz očekivani državni proračunski minus od oko 25 milijardi kuna i pad BDP-a u prva tri tromjesečja od 8,8 posto, pad turističkog prometa za više od 50 posto, kazao je na današnjoj dodjeli plaketa „Zlatne kune“ Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac. U Karlovačkoj županiji, dodao je Kuzman, zabilježen je pad broja fiskaliziranih računa oko 13 posto, od čega je u trgovinskom sektoru taj pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine bio oko 8 posto, dok je u sektoru turizma i ugostiteljstva taj pad bio oko 29 posto.

Nasuprot tome, raslo je graditeljstsvo koje se, izrazio se Kuzman, „odlično nosi s koronom“ i raslo je osim u ožujku, travnju i svibnju.

-  Najviše su bila pogođena mala poduzeća i obrti, od kojih je njih oko 700 koristilo državne mjere za održavanje zaposlenosti, a te su mjere omogućile i porast zaposlenosti za za 334 zaposlenika kod pravnih osoba, pao je broj zaposlenih kod obrtnika, ali je porastao broj novootvorenih obrta, što je specifičnost Karlovačke županije. Istovremeno, imamo i rast broja nezaposlenih, ali to je posljedica pada turizma, u kojem je dio našeg stanovništva nalazio zaposlenje.

S obzirom na takvo obrazloženje, oslonjeno na odlične rezultate građevinskog sektora, ne čudi da je u konkurenciji malih poduzeća u Karlovačkoj županiji pobijedila „Polira“ iz žumberačkog sela Radatovića, tvrtka kći slovenskog proizvođača kupaonskog programa „Kolpa“ iz Rosalnica kod Metlike. Marko Kure, direktor „Polire“ kazao je da je taj „Kolpin“ pogon bio pred zatvaranjem prije ulaska Hrvatske u EU, ali je ipak opstala i izborila se i danas s 40 zaposlenih pronalazi svoj put o razvoj u kvaliteti kojom se potvrđuje na izvoznom tržištu.

Povezanost s građevinskim sektorom i dokazanu kvalitetu svojih opekarskih proizvoda donijela je pobjedu među srednjim poduzećima Wienerbergeru, koji se dokazao velikim investicijama od svog dolaska u Karlovac i preuzimanjen tamošnje ciglane Ilovac.

Među velikim poduzećima „Zlatnom kunom“ za rezultate ostvarene u 2019. godini nagrađena je PPK-karlovačke mesna industrija, inače u vlasništvu Grupe Mesna industrije Braća Pivac iz Vrgorca

Godišnji prihod PPK karlovačke mesne industrije, koja trenutno zapošljava 578 radnika, a treba ih još 30-tak, je preko 1,2 milijarde kuna, kazao je predsjednik Uprave Igor Miljak. Godišnji ciklus investiranja u razvoj tvrtke, što se posebno odnosi na primarnu proizvodnju kao sirovinsku osnovu, je od 20 do30 milijuna kuna, i u sinergiji je sa poslovnom politikom čitave Grupe Pivac, koji čine i čakovečka Vajda te matični pogon u Vrgorcu. U ekološkom smislu, dodao je Miljak, PPK karlovačka mesna industrija investirala je u izgradnju solarne elektrana snage 1,2 MW, te pokrenula projekt izgradnje biološko-mehaničkog pročistača otpadnih voda.

20. travanj 2024 05:56