17. srpanj 2020.

Uprava Ine predlaže dividendu od 622 milijuna kuna, a od države Ina dobila 13,6 milijuna kuna potpore za zaposlenike

Sandor Fasimon    foto Ratko Mavar

Dioničari Ine bi na glavnoj skupštini, koja je sazvana za 26. kolovoza, trebali odlučiti i o prijedlogu da se većina dobiti iz prošle godine ili iznos od 622,7 milijuna kuna isplati za dividendu, koja bi iznosila 62,27 kuna po dionici, najavljeno je u petak u pozivu za skupštinu.  U zakonske bi se rezerve rasporedilo 32,7 milijuna kuna, a u zadržanu dobit 82,6 tisuća kuna, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi. Pravo na dividendu stekli bi dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 2. rujna, a isplatila bi se najkasnije do 25. rujna. 

"Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva, koje mu omogućuju financiranje investicijskih planova, predlaže se distribuirati dobit u obliku isplate dividende u iznosu od 62,27 kuna po dionici", obrazlaže čelništvo Ine  pozivu za skupštinu. Isplata dividende od 62,27 kuna po dionici najavljena je još u drugoj polovici ožujka, kada su se o tomu usuglasili Uprava i Nadzorni odbor Ine.  To je upola manja dividenda nego godinu prije, jer je lani dioničarima isplaćena dividenda od 125 kuna po dionici, ili ukupno 1,25 milijardi kuna. 

Ipak treba naglasiti kako je, prema javno objavljenim podacima, Ina tražila i dobila potpore za očuvanje radnih mjesta za ožujak i travanj. Naime, Ina je za ožujak za 1882 zaposlenika dobila 6,11 milijuna kuna potpore od države, a za travnj je za 1687 zaposleika dobila 7,5 milijuna kuna potpora za zaposlenike. Ukupno je riječ o 13,61 milijun kuna. 

Inina je dobit u prošloj godini bila manja nego u 2018. godini. Naime, po podacima iz objavljenog revidiranog financijskog izvješća, matična kompanija, Ina d.d. je lani ostvarila neto dobit od 655,57 milijuna kuna, dok je u 2018. godini dobit iznosila 1,33 milijarde kuna. 

S obzirom na najavu dividende u iznosu od 62,27 kuna po dionici, neslužbeni izračun pokazuje da će mađarskom MOL-u, koji drži nešto više od 4,9 milijuna dionica Ine ili 49,1 posto dionica, iz prošlogodišnje Inine dobiti za dividendu biti isplaćeno 305,6 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 4,48 milijuna dionica ili 44,8 posto, 279,2 milijun kuna.  

Privatni i institucionalni investitori, koji imaju ukupno nešto više od 608 tisuća dionica ili 6,1 posto dionica Ine, ukupno bi trebali dobiti oko 37,9 milijun kuna na ime dividende. Uz prijedlog o rasporedu prošlogodišnje dobiti, dioničari Ine na skupštini bi trebali dati i razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, a za revizora za ovu godinu izabrati revizorsko društvo Ernst &Young.