Hrvatska
StoryEditor

Uspješno proveden EU projekt ‘Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.‘

25. Studeni 2020.
ZET d.o.o
Tvrtka Zagrebački električni tramvaj d.o.o. uspješno je provela projekt ‘Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.‘, koji je realiziran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

U autobusnom pogonu Podsused, u utorak, 24. studenoga, održana je završna konferencija u sklopu projekta 'Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.', gdje je predstavljeno svih 29 novih autobusa.

Na predstavljanju autobusa i rezultata cjelokupnog projekta, nazočnima su se obratili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Uprave ZET-a, Ljuba Romčević Žgela, koji su izrazili zadovoljstvo obnovom voznog parka.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je kako su novi autobusi nabavljeni zahvaljujući zajedničkom djelovanju i suradnji Grada Zagreba, ZET-a i nadležnog ministarstva.

- Dižemo standard organiziranog javnog prijevoza kako bi putnicima osigurali kvalitetnije i ugodnije putovanje - rekao je gradonačelnik Bandić.

image
ZET d.o.o

Predsjednica Uprave ZET-a, Ljuba Romčević Žgela istaknula je da ZET konstantno ulaže napore u obnovu voznog parka.

- U našem je voznom parku trenutačno 441 autobus, koji prijeđu 25 milijuna kilometara godišnje, a to najbolje govori o obimu našeg posla. U sklopu ovog projekta nabavljeno je 15 niskopodnih autobusa proizvođača MAN i 14 proizvođača IVECO. Autobusi su nabavljeni temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava čija ukupna investicija iznosi oko 56 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto prihvatljivih troškova sufinancirano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 15 posto sufinancira iz proračuna Republike Hrvatske - kazala je Ljuba Romčević Žgela.

Cilj ZET-a, kao suvremenog prijevoznika, uz odgovornu upravljačku politiku jest i osiguravanje održive usluge i prometne povezanosti svih gradskih predjela uz visoku razinu sigurnosti i ekološke prihvatljivosti u skladu s europskim standardima. 

S ciljem pružanja čim kvalitetnije usluge našim korisnicima, ponajprije obnovom i modernizacijom voznog parka na čemu se kontinuirano radi, 29. siječnja 2019. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.' u vrijednosti od 55.836.012,50 kuna. Ugovor je potpisan između predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te tvrtke Zagrebački električni tramvaj d.o.o.

Riječ je o 14 poluniskopodnih autobusa proizvođača IVECO, model Crossway LE, kapaciteta 29 + 60 putničkih mjesta te 15 niskopodnih autobusa proizvođača MAN, model Lion´s City, kapaciteta 33 + 48 putničkih mjesta.

Sva su vozila opremljena pristupnim platformama za jednostavniji i lakši ulazak osobama s invaliditetom, video nadzorom i klimatizacijskim sustavom, čime je osigurana visoka razina udobnosti za naše putnike.

Svih 29 novih autobusa od rujna je u prometu na području Grada Zagreba.

Kako se posebna pozornost pridaje ekološkoj svijesti, nove autobuse pogone najmoderniji motori EURO 6 norme koje odlikuje izrazito niska emisija štetnih plinova.

Cilj projekta je ostvaren, nabavljeno je 29 novih autobusa EURO 6 norme čime su se zamijenila dotrajala vozila starije generacije, a time se povećala kvaliteta usluge javnog prijevoza, sigurnost prometovanja te smanjila emisija štetnog utjecaja na okoliš.

Nastavak je to kontinuirane modernizacije voznog parka ZET-a, kako bi se građanima osigurao čim kvalitetniji, sigurniji i udobniji prijevoz.

18. travanj 2024 03:08