Hrvatska
StoryEditor

Utjecajni poduzetnici promjenama u HUP-u izgubili su dosadašnju kontrolu i sada se ‘više ne bi igrali‘

28. Siječanj 2021.
odlazak iz HUP-a

U novonastaloj situaciji, u kojoj četiri tvrtke traže ispisnicu iz Hrvatske udruge poslodavaca (među kojima su nekadašnji čelni ljudi te Udruge), može se reći da je zbog razmimoilaženja u mišljenju došlo vrijeme za oproštaj. Međutim, kad se uz Adris (koji je navodno u HUP-u ostavio Croatia osiguranje), Tehnomont, Orbico i Fortenovu taj popis svakodnevno širi novim imenima velikih kompanija, onda više nije stvar slučajnosti.

Neke kompanije ili bolje rečeno utjecajni poduzetnici, promjenama u HUP-u izgubili su dosadašnju kontrolu i sada se 'više ne bi igrali'. Drugi možda koriste situaciju i žele svojim tvrtkama uštedjeti koju kunu otkazom članarina (iako je teško za vjerovati da im je članarina nepodnošljiv trošak). Treći su u Marinu Pucaru vidjeli novu priliku no njegov tragičan odlazak bio je samo okidač za već prije donesenu odluku o izlasku. 

No da se uistinu radi o sukobu dvije struje, starije i mlađe generacije poduzetnika, kako to percipira javnost, taj bi se sukob sigurno očitovao na prošlotjednoj sjednici Vijeća članova. Na sjednici najbrojnijeg tijela HUP-a, kojeg čine i veliki i mali i stariji i mlađi, prisustvovao je rekordan broj članica i njih čak 90 posto se složilo oko nadolazećeg izbornog procesa, tijekom kojeg će se uskoro birati novi predsjednik te članovi Izvršnog i Nadzornog odbora. Međutim, sukob se nije dogodio. Da sukoba nema, potvrdile su nam i brojne članice HUP-a, ukazujući na jedan sasvim drugi vid pritiska.

A taj je da Branko Roglić i Fabris Peruško zovu svoje partnere i dobavljače te ih nagovaraju da izađu iz HUP-a. Obojica to, naravno, demantiraju. No iz Udruge izlaze i druge kompanije s ruskim vlasničkim kapitalom.

Uz to, HUP čekaju prvi demokratski izbori u svojoj povijesti koji će se održati 12. veljače, kada ćemo saznati tko će biti novi predsjednik/predsjednica te članovi Izvršnog i Nadzornog odbora.

Više o pozadinskim događanjima u HUP-u te kakva vremena čekaju Udrugu pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

16. travanj 2024 21:33