Hrvatska
StoryEditor

Uvođenje eura: Mali milijun stvari koje će svaki poduzetnik morati učiniti

13. Siječanj 2022.
Golden euro sign casts question mark shadow in concrete interior. 3D Renderingfoto Shutterstock
Piše: Antonija Knežević

Poduzetnicima će tranzicija s kune na euro biti iznimno zahtjevna jer ne postoji obrt ili mikropoduzetnik koji svoje računovodstvo i druge aspekte poslovanja neće morati prilagoditi mnogim zakonskim i podzakonskim propisima koji će regulirati uvođenje nove valute

Prije dvadeset godina, na Novu godinu, odmah nakon ponoći, odvjetnica Christine Lagarde, danas predsjednica Europske središnje banke, okladila se s prijateljima da će na bankomatu uspjeti podignuti eure, a ne franke. Ako u tome ne uspije, cijeli iznos koji podigne dat će prijateljima. Bio je to prvi dan uvođenja eura kao platežnog sredstva u dvanaest zemalja Europske unije, pa su prijatelji imali razloga vjerovati da sustav nije spreman za tranziciju i da će uspjeti dobiti okladu. Ipak, kako je nedavno, na dvadesetu obljetnicu uvođenja eura, ispričala ​Lagarde, prijatelji su ostali kratkih rukava.

Koliki kladioničarski duh u sebi krije, nije otkrila, ne preciziravši koliki je iznos podignula s bankomata, no poanta ove priče ionako je ta da je dvanaest zemalja preko noći franak, drahmu, liru, šiling i druge nacionalne valute zamijenilo jedinstvenom europskom valutom – eurom. I to u vrijeme kad kartično bankarstvo nije bilo toliko rašireno kao danas, zbog čega je u optjecaju bilo znatno više gotovine. Sudeći po tome, i zamjena kune za euro, koja bi se trebala dogoditi za godinu dana, trebala bi proći glatko.

No poduzetnicima će ta tranzicija biti iznimno zahtjevna jer ne postoji obrt ili mikropoduzetnik koji svoje računovodstvo i druge aspekte poslovanja neće morati prilagoditi mnogim zakonskim i podzakonskim propisima koji će regulirati uvođenje nove valute. Ukratko, doslovno svaki poduzetnik u ovoj će godini morati napraviti mali milijun stvari kako bi svoje poslovanje na vrijeme prilagodio prelasku na euro.

I dok se čeka zakon o euru, u tijeku je izrada smjernica za prilagodbu gospodarstva u postupku zamjene hrvatske kune eurom, koje bi trebale biti objavljene prije zakona.

Na koga će pasti najveći teret ove promjene, što sve treba na vrijeme pripremiti te koliki će biti troškovi za poduzetnike pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

25. travanj 2024 16:01