Hrvatska
StoryEditor

Uz novi broj Lidera čitajte i poseban prilog Konzultanti

26. Studeni 2020.
Konzultanti 791

Uz novi broj poslovnog tjednika Lider čitajte i poseban prilog Konzultanti i saznajte što se s njima događa u novoj normali kako su nazvali ovo razdoblje koje je sve samo ne normalno.

Budući da je pandemija koronavirusa mnogim tvrtkama naglavačke okrenula dosadašnji način poslovanja, morale su u kratkom vremenu pronaći odgovor na krizu i prilagoditi se brže-bolje 'novoj normali'. I tu uskaču konzultanti kojima se potražnja za njihovim uslugama nije smanjivala zbog pandemije, štoviše, povećala se, samo su savjetovanja sada malo drugačija. Kako se mijenjaju prioriteti kompanija, tako se mijenjaju i prilagođavaju konzultantske usluge. O konzultantima u novoj normali piše Željka Laslavić.

Neizvjesnost poslovanja u okolnostima zbog pandemije pred velike je izazove stavilo i poslovne savjetnike. Nitko ne zna što donosi sutra, a kamoli što će biti za tjedan ili mjesec dana, iako se svi nadaju da oštrih mjera zaštite neće biti, posebice zaključavanja kao na proljeće. Teško je predvidjeti kako će se sve odvijati u Hrvatskoj, još teže je pretpostaviti kako će se ponašati zemlje u Europskoj uniji i ostatku svijeta. Od poslovnih savjetnika očekuje se izrada raznih scenarija koji uključuju djelomično ili potpuno zatvaranje gospodarstva, otežan protok robe, pad prihoda, psihološke probleme izazvane pandemijom, promjene potrošačkih navika, promjene u načinu obavljanja poslova i regulativi. Sve o savjetnicima saznala je Valentina Starčević.

Kreditne institucije sve više i na osnovi nefinancijskih izvještaja procjenjuju financijske rizike, a o njima umnogome ovisi i rejting kompanija. Izvještaj je pokazatelj svijesti, samosvijesti i odgovornosti kompanije. U svijetu je priznato kao mjerilo njezine ukupne vrijednosti. To je put prema razumijevanju, priznanju i poštovanju u javnosti. Kako bi izvještavanje bilo korisno za kompanije i društvo, izvještaji zahtijevaju stalno praćenje stanja, što je preduvjet ocjenjivanju, usporedbi i planiranju poboljšanja. Ozbiljan, stručan i poslovno koristan pristup izvještavanju imaju posebno one kompanije čije nefinancijske objave traže i čitaju investitori i kreditori ili kupci i poslovni partneri. O nefinancijskom izvještavanju piše Jozo Knez.

19. travanj 2024 11:44