Hrvatska
StoryEditor

Uz novi Lider čitajte i poseban prilog o ljudskim potencijalima HR u RH

18. Ožujak 2020.
hr u rh

Uz novi broj Lidera u vaše ruke, ili ako čitate digitalno, na vaše ekrane stiže prilog o ljudskim resursima. Povrh uobičajenih selekcijskih i integracijskih muka, na pleća stručnjaka za ljudske potencijale pao je i zadatak da olakšaju tjeskobu koja se uvukla u svako društvo u ova čudna vremena. Ide li im to od ruke saznaje u prilogu u kojemu vas očekuje pregršt zanimljivih tema.

Jedna od njih je i jaz među generacijama koje stručnjaci HR-ovci pokušavaju vratiti u ravnotežu. Društvo nam je ostarjelo i dok starije generacije razmišljaju o mirovini, svježe ideje mlađih zaposlenika nikako da padnu na plodno tlo, a kukanje zbog nestašice radne snage se nastavlja. U tom vrtlogu, stručnjaci za ljudske potencijale pokušavaju naći ravnotežu i na sve načine pokušavaju iskoristiti najbolje od svakog naraštaja. Kata Pranić piše o razlikama među naraštajima i pokušaju da ih se sve integrira i stavi na isti put.

Aleksandar Tešić piše o raznim beneficijama i različitim materijalnim i nematerijalnim, financijskim i motivacijskim pogodnostima kojima poslodavci pokušavaju zadržati postojeće i privući nove kvalitetne zaposlenike.

Umjetna inteligencija se uvukla u HR, pa tako gomile životopisa više ne listaju i čitaju ljudi već programi. Umjetna inteligencija probire kandidate za posao iz mora sličnih CV-ova u pokušaju da nađe onog najboljeg. Ali kao i njeni tvorci i ona ima svoje falše dane pa se pokazuje da i umjetna inteligencija nekad može biti neinteligentna. Sve o AI-ju i HR-u saznao je Vanja Figenwald.

25. travanj 2024 11:08