Hrvatska
StoryEditor

Vanđelić: Moji su podaci točni!

11. Lipanj 2021.
Damir Vanđelićfoto Ratko Mavar

Broj oštećenih zgrada od potresa na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinske županije je 18.905, dok je Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja predano 11.167 zahtjeva za obnovu. Oštećenih zgrada u odnosu na zahtjeve je 60 posto. Rekao je to ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić u petak na konferenciji za medije održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na pitanje novinara o različitom iznosu zahtjeva koju spominju on i ministar graditeljstva Darko Horvat, Vanđelić je bio kategoričan da su njegovi podaci točni.

Dodao je da još nije pregledano 978 zgrada te da također treba pregledati i 2.256 zgrada nakon dodatnih potresa. Vanđelić je podsjetio da građani moraju podnijeti zahtjev Ministarstvu koje donosi upravne akte, dok je Fond jedan od provoditelja obnove. Uz Fond provoditelji su još i Središnji državni ured te sami građani. On je ostao kod stava da je Ministarstvo izdalo 19 odluka, dok je 98 privremenih (moraju se provjeriti bruto površine zgrada, ocjene konstrukcija ili tehničko-financijske kontrole) i 40 zaključaka.

Samo su tri odluke o uklanjanju zgrada, a jedna je jučer provedena u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi, dok se preostala dva rušenja planiraju sljedeći tjedan. Preostalih 16 odluka odnosi se na isplatu novčane pomoći. Vanđelić je govorio o problemima s kojima se suočavaju prilikom provedbe odluka jer su cijene, koje su regulirane propisima, previše male i ne postoji interes izvođača, pa se izvođačima više isplati da doniraju svoje usluge. Naglasio je da se cijene moraju promijeniti, na što upozoravaju već četiri mjeseca nadležne u Ministarstvu.

Dodatni je problem mali broj odobrenih zahtjeva, tek dva posto od ukupno njih. On nije htio komentirati svoje i izjave ministra Darka Horvata o broju zahtjeva, samo je ustrajao na tome da su njegovi podaci točni. Vanđelić razumije da fali ljudi u Ministarstvu na tim poslovima (ujedno je najavio da će i povećanjem obima posla i Fond trebati zaposliti dodatni broj ljudi) te da će trebati zaposliti veći roj inženjera, projektanata, pravnika i drugih struka kako bi se ubrzalo donošenje odluka. Također, potrebno je informatičko rješenje kojim će se obrađivati zahtjevi građana za obnovom, što će također ubrzati proces odlučivanja u Ministarstvu.

Prema Vanđelićevom očekivanju, u Fond će idućeg tjedna stići novih 18 odluka za zgrade čije rušenje predviđa u roku od mjesec dana.

Željka Mutnjaković-Prebeg, direktorica Službe za tehničko-financijsku kontrolu usluga projektiranja i revizije, istaknula je da je za realizaciju tri dostavljene odluke o uklanjanju potresom uništenih obiteljskih kuća organizirano ukupno 10 natječaja nabave od čega su tri natječaja za izvođenje radova uklanjanja obiteljskih kuća, tri natječaja za stručni nadzor, tri za operativne koordinatore i jedan za tehničko-financijsku kontrolu projekata. Ugovori za usluge stručnjaka pak potpisani su kao donatorski: tri za stručni nadzor, tri za operativnog koordinatora, jedan za tehničko-financijsku kontrolu projekta te jedan za reviziju - kontrolu projekta.

Saša Miroslavić, direktor Službe za pripremu dokumentacije za javnu nabavu, dodao je da su od travnja do danas objavljena 104 postupka nabave javnom objavom u Elektroničkom oglasniku za tehničko-financijske kontrole, operativne koordinatore, usluge projektiranja, izvođenje radova i stručni nadzor. Poveznice svih nabava objavljuju se i na stranicama Fonda gdje su zbog preglednosti nabave grupirane prema vrsti usluge koja se nabavlja. Završena su, rekao je, 84 postupka, od čega je odabir izvršen za 44 slučaja, a 40 slučaja je poništeno.

16. travanj 2024 13:56