Hrvatska
StoryEditor

Veledrogerije - Direktna državna nabava lijekova stara je priča

31. Listopad 2020.
Osnivanje državne veledrogerije ne bi pomoglo riješiti problem ni duga ni lakše nabave lijekova zato što bolnički i zdravstveni sustav stvaraju kaos. Najefikasnije bi bilo reformirati cijelu vertikalu

Osnovat ćemo državnu veledrogeriju koja bi izravno od proizvođača nabavljala lijekove za hrvatske bolnice – rekao je nedavno ministar zdravstva Vili Beroš kao da će to jednim potezom riješiti dug veledrogerijama od čak pet milijardi kuna koje su zbog toga prekinule isporuku lijekova bolničkom sustavu. I to u najgorem mogućem trenutku.

Navodno ta ideja tinja u vladajućoj stranci godinama, a sad su je HDZ-ovci opet aktualizirali. Veletrgovci, kao i proizvođači lijekova, ni prije tu ideju, umotanu u prijetnju, nisu shvaćali ozbiljno, pa se tako, kažu, ni sada ne guše u strahu da je takvo što moguće i realno jer državna veledrogerija, barem koliko oni znaju, ne postoji nigdje na svijetu. Nije im poznato jedino kako se to radi u Sjevernoj Koreji, bockaju namjerno. Na dug se ne može poslovati dovijeka, upozoravaju, a njega će, vjerojatno, stvarati i državna veledrogerija ako se taj Vladin naum ostvari, što je dao naslutiti Beroš, ma kako neracionalno i nemoguće to zvučalo. Čelnik jedne od najvećih veledrogerija u Hrvatskoj, koji je htio ostati anoniman, potvrdio je da najave o takvoj veledrogeriji u vlasništvu države sluša više od trideset godina. Za njega je takav prijedlog ispod svake razine jer mu je cilj samo stvoriti pritisak na veledrogerije, ne i riješiti problem. A problem je u dugu koji, podsjeća, država ne plaća.

– Mi k tome na taj dug ne dodajemo nikakve kamate, znači nije nam u interesu da se dug produljuje. Kad Vlada kasni, jedino možemo tužiti državu, a takvi sporovi traju godinama. To je model kojim nas se demotivira da tražimo pravdu u državnim institucijama – rekao je jedan od čelnika veledrogerija za Lider.

Konzultant Željko Perić, koji je i sâm radio u Plivi, zbog čega je upoznat sa sustavom nabave lijekova, tvrdi da osnivanje državne veledrogerije ne bi pomoglo riješiti problem ni duga ni lakše nabave lijekova zato što, upozorava, bolnički i zdravstveni sustav stvaraju kaos i nered te navodi kako bi najefikasnije bilo reformirati cijelu vertikalu.

–​ Morat ćemo jednom priznati da nam ne treba toliko bolnica koliko ih imamo danas, a trebat će razmisliti i o povećanju izdvajanja za zdravstveni sustav ako želimo osigurati kakvu-takvu održivost –​ zaključio je Perić.

25. travanj 2024 00:58