Hrvatska
StoryEditor

Veliki pad Hrvatske na ljestvici digitalne konkurentnosti...

26. Rujan 2019.

Na ljestvici digitalne konkurentnosti Hrvatska se srozala za sedam mjesta! Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate izvješća 'IMD – Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2019.'. Hrvatska je u ovom izvješću zauzela 51. mjesto od ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije, što je pogoršanje od sedam mjesta u odnosi na listu iz prošle godine. 

- Značajan pad od sedam mjesta na najnovijoj ljestvici digitalne konkurentnosti pokazuje pravi problem Hrvatske: nespremnost na usvajanje tehnologija i stvaranja poticajnog okruženja za držanje koraka s globalnim i posebno digitalnim razvojem. Rezultat je upozorenje za društvo u cjelini jer ukazuje na nedovoljnu spremnost za budućnost, što u najvećoj mjeri pogađa naše mlade generacije. Stoga je krajnje vrijeme da aktiviramo sve svoje resurse na iznalaženju rješenja koja će bitno ubrzati naš razvoj i tako osigurati bolju konkurentnu poziciju Hrvatske - istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. 

Pozitivni pomaci

Na razini triju faktora digitalne konkurentnosti: : 
- Znanje – poboljšanje indeksa obuke i obrazovanja te talenata;
- Tehnologija – poboljšanje indeksa kapitala te tehnološkog okvira
- Spemnost za budućnost – poboljšanje indeksa poslovne agilnosti.

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Švedska, Danska, Švicarska, Finska, Hong Kong, Norveška i Republika Koreja. Izvješće pokazuje da su znanje i agilnost i dalje od iznimne važnosti za digitalnu konkurentnost. 

Slabosti

Kao slabosti izdvojeni su sljedeći indikatori:

- međunarodno iskustvo
- strana visoko kvalificirana radna snaga
- obuka zaposlenika
- imigracijski zakoni
- tehnološki razvoj i aplikacije
- agilnost kompanija
- korištenje velikih podataka i analitike
- transfer znanja
- javno privatno partnerstvo

Treću godinu za redom, IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu. Temelji se na analizi 3 faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost. Svaki od ova tri faktora podijeljena su u tri podfaktora koji sadrže ukupno 50 kriterija. Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se statistički podaci (2/3) i podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika (1/3) koje je provedeno u veljači i ožujku ove godine.

Faktor Znanja odnosi se na nematerijalnu infrastrukturu koja naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje i učenje novih tehnologija. Tehnološki faktor procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir u skladu s tehnologijom, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura). Faktor Spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane Vlade, gospodarstva i društva općenito. 

21. travanj 2024 15:56