28. listopad 2021.

VEM raspisao natječaj za dodjelu 34 milijuna kuna medijima u 2022.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) raspisalo je tri javna natječaja za raspodjelu 34 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija - televizije, radija i elektroničkih publikacija za iduću godinu.

Predmet natječaja je dodjela sredstava za poticanje produkcije, predprodukcije i distribucije vlastitih audiovizualnih programa i sadržaja i proizvodnju radijskih programa i sadržaja nakladnika televizije i radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnika neprofitne televizije i radija koji su od javnog interesa, navodi se u natječajima.

Državne potpore nakladnicima televizije

U javnom natječaju najveće vrijednosti od 16,26 milijuna kuna, koje se iz Fonda dodjeljuju u obliku državnih potpora, nakladnicima televizije namijenjeno je 15,56 milijuna kuna. 

Pojedinačna potpora nakladniku ne može biti veća od 1,2 milijuna kuna, u kategoriji ostvarivanja prava građana na javno informiranje potpora ne može biti veća od 360.000 kuna, a u ostalim kategorijama potpora ne može biti veća od 240.000 kuna po prijavljenom programu.

Nakladnicima radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnicima neprofitnog radija dodjeljuje se iznos od 700.000 kuna, a pojedinačna potpora ne može biti veća od 150.000 kuna.

Drugi natječaj raspisan je za raspodjelu 15,36 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za nakladnike radija i neprofitnih pružatelja medijskih usluga televizije i radija (potpore male vrijednosti).

Ukupna potpora koja se dodjeljuje nakladnicima radija na lokalnoj i regionalnoj razini te nakladnicima neprofitnog radija iznosi 15.11 milijuna kuna.

Pojedinačni iznos potpore tim nakladnicama ne može biti veći od 170.000 kuna, a u kategoriji ostvarivanja prava građana na javno informiranje potpora ne može biti veća od 90.000 kuna. U ostalim kategorijama potpora ne može biti veća od 60.000 kuna po prijavljenom programu.

Prijavljuju se programi ili emisije koje će se proizvesti i objaviti u 2022. te programi ili emisije koji obrađuju događaje, odnosno teme vezane za područje koncesije. Ponuditelj može na javni natječaj prijaviti do pet programa u temama navedenim u predmetu natječaja.

S druge strane, neprofitnim pružateljima medijskih usluga televizije i radija iz članka dodjeljuje se iznos od 250.000 kuna pod istim uvjetima.

Novac za neprofitne pružatelje i proizvođače

U trećem natječaju za raspodjelu novca iz Fonda isključivo neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija i proizvođačima audiovizualnih i radijskih programa predviđeno je 2,38 milijuna kuna.

Neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija dodjeljuje se iznos od 1.7 milijun kuna, a pojedinačni iznos potpore ne može biti veći od 130.000 kuna.

Neprofitnim proizvođačima audiovizualnog programa i radijskog programa dodjeljuje se iznos od 680.000 kuna. Njima potpora za sve prijavljene programe ili sadržaje ne može biti veća od 150.000, odnosno 50.000 kuna.

VEM nakon provedenog postupka donosi odluku o raspodjeli sredstava Fonda u roku 90 dana od 26. studenoga - isteka roka za podnošenje prijave na javni natječaj.