Hrvatska
StoryEditor

Vetropack Straža - Proradile dvije solarne elektrane

23. Studeni 2019.

Vetropack Straža u rujnu je pustila u rad dvije solarne elektrane, što je jedan od najnovijih doprinosa očuvanju okoliša toga jedinog proizvođača ambalažnog stakla u Hrvatskoj. Na krovove skladišta gotove robe instalirano je 3400 ploča i 23 invertera, i to na površini od 5565 kvadratnih metara. Očekuje se da će se u elektranama na godinu proizvesti 1 GWh električne energije. Tako dobivena struja upotrijebit će se isključivo unutar tvornice, za napajanje kompresora za proizvodnju komprimiranog zraka.
Za uspješnu provedbu ovog projekta odgovorni su Mario Berc (voditelj projekta) i njegov tim.

– Gradnja i puštanje u rad dviju solarnih elektrana, prvi put u povijesti Vetropack Straže, posebno je dostignuće našega tehničkog tima. Vjerujem da je ovo samo početak i da će u skoroj budućnosti izvori obnovljive energije postati uobičajeni u čitavoj grupi Vetropack – ističe Berc.

Sredinom 2018. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je Vetropack Straži nepovratna sredstva iz Europskih fondova za sufinanciranje projekata vezanih uz energetsku učinkovitost. Do kraja ove godine uz gradnju solarnih elektrana implementirat će se još šest mjera za smanjenje potrošnje energije. Njihovo uvođenje rezultirat će godišnjom uštedom energije od 3,6 GWh te, jednako važno, smanjenjem emisija CO2.

14. travanj 2024 20:47