Hrvatska
StoryEditor

[VIDEO] Pogledajte kako bi mogao u budućnosti izgledati prostor Gredelja

22. Travanj 2021.
GREDELJfoto Dražen Lapić

Bivša tvornica Gredelj koja se prostire na čak 45 hektara javne površine u samom centru Zagreba, trebala bi uskoro, ako bude dobre volje vlasnika i potencijalnih investitora, postati inkluzivan prostor s pregrštom javnih sadržaja, trgovima te poslovno-stambenim blokovima koji bi iz temelja promijenio vizuru metropole.

Gredelj, koji se nalazi između glavnog zagrebačkog željezničkog i autobusnog kolodvora u strogom centru grada, danas je prostor u kojem nema nikakva sadržaja jer su u potresima svi krovovi oštećeni, mrtvi je kapital veličine čak dva stara grada Dubrovnika ili veličine čak 33 trgova Bana Josipa Jelačića, rekao je arhitekt Marko Dabrović iz Studija 3LHD-a, u sklopu Europske konferencije o arhitektonskim politikama REUSE ARCHITECTURE.

Na konferenciji je predstavljen i film koji se bazira na studijama i javnim izlaganjima na kojima su od 1995. do danas radili brojni stručnjaci iz različitih područja, Studio 3LHD, nizozemsko-hrvatski studio De Architekten Cie., PwC Adwisory, Colliers International, HDC, Institut IGH i MS Partners. Ovo rješenje, koje je izrađeno na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj, uključuje novu izgradnju i revitalizaciju industrijske baštine. Studija je zamišljena kao poveznica s obnovom središta grada nakon velikog potresa, koja će konačno povezati sjever i jug Zagreba.

- Slične transformacije industrijske baštine u centru grada pokraj pruge imali su i drugi gradovi u svijetu i Europi, a dobra je vijest da cijeli prostor ima tek dva vlasnika, Grad Zagreb i Hrvatske željeznice, pa postoji vrlo dobra šansa da se ova priča jako brzo pokrene - poručio je Dabrović.

25. travanj 2024 02:12