26. svibanj 2020.

[VIDEO] Za inovativne projekte 93,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Darko Horvat    foto Ratko Mavar

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u utorak je dodijelilo prvih 28 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u sklopu poziva "Inovacije u S3 područjima", ukupne vrijednosti 217,23 milijuna kuna, od čega je 93,3 milijuna bespovratno. Dodjelom bespovratnih potpora podržat će se inovativne male i srednje poduzetnike koji su u svojoj poslovnoj aktivnosti usmjereni na proizvodnju i plasman inovativnih proizvoda/usluga na tržište, a koji će doprinijeti povećanju izvoza te time i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu.

Projekti koji se potiču kroz taj poziv trebali bi dovesti hrvatsko gospodarstvo na višu razinu konkurentnosti kroz stvaranje novih, inovativnih proizvoda i usluga u specifično ciljanim S3 područjima i time utjecati na profitabilnost i konkurentnost poduzetnika, istaknuto je prilikom dodjele ugovora.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat tom je prigodom istaknuo kako je ovo jedan od modela na koji način vratiti hrvatsko poduzetništvo i gospodarstvo na zdravi gospodarski rast, koji je nestao zbog koronakrize.

"S današnjim danom imamo 112 ugovora, ukupne vrijednosti 364 milijuna kuna europskog novca, koji će generirati novi investicijski ciklus tijekom ove godine na razini iznad 960 milijuna kuna", kazao je Horvat.

Najavio je i kako će vrlo brzo biti potpisano gotovo 150 ugovora ukupne vrijednosti iznad 970 milijuna kuna, za koje očekuje do kraja godine novi investicijski ciklus vrijedan više od 2 milijarde kuna. Svi ti poduzetnici, kako je kazao, akcelerator su rasta i vraćanja gospodarstva na realni, zdravi rast od minimalno 3 posto, kakav je bilježen tijekom 2017., 2018. i 2019. godine. "U tri protekle godine, uz osiguranje suficita državnog proračuna, sprječavanje nekontroliranog odljeva novca iz proračuna i uz pametne investicije, doveli smo ukupni BDP do tri godine uzastopnog rasta po stopi od 3 posto", rekao je Horvat.

Istaknuo je i da Hrvatska ima perspektivu da se na gospodarsku aktivnost 2019. vrati u sljedeće dvije godine uzastopnim stopama godišnjeg rasta koje će biti veće od 6 posto.

Kako je rekao, pri kraju je definiranje programa oporavka na razini EU, iskazavši uvjerenje da će taj program bti usvojen za vrijeme njemačkog predsjedanja. Siguran je i da će jedan veliki dio 'kolača' iz fonda ua oporavak doći i u Hrvatsku. "I to će biti dodatni akcelerator i perspektiva povratka hrvatskog gospodarstva na brojke koje smo napustili 2019.", rekao je.

Član savjetničkog tima predsjednika Vlade Dragan Primorac kazao je da su u Europi, SAD-u i Izraelu zbog epidemije Covid-19 pale investicije u gospodarstvo, znanost, tehnologiju i inovacije.

Ovi ugovori, kako je kazao, od vitalnog su značaja za oporavak gospodarstva. Istaknuo je i da nitko nije očekivao da je moguće u vrijeme jedne od najvećih kriza u povijesti svijeta realizirati na ovaj način brzo i efikasno projekte koji su od vitalnog značaja. "Ponosan sam i sretan što sam u državi koja je prepoznala u trenutku svoje najveće krize da su inovacije njena budućnost", zaključio je Primorac.