Hrvatska
StoryEditor

Vidović i Sova - Ovu i iduću godinu Inoxmont-VS osigurao poslovima na četiri velika europska projekta

23. Listopad 2020.
 
Riječ je o velikim investicijskim projektima u Europi koji neće stati: novim geotermalnim elektranama, rafinerijama i tvornicama papira i celuloze. Novi poslovi na kraju su niza više od 250 odrađenih projekata ludbreškog Inoxmont-VS-a na postavljanju industrijskih postrojenja u Europi, ali i drugdje u svijetu. Imao je teškoća tijekom karantene, ali prevladao ih je, a ni krize se u njemu ne boje

I dok je mnogim tvrtkama i poduzetnicima koronakriza utjerala strah u kosti zbog nesigurne poslovne budućnosti, u Inoxmont-VS-u iz Ludbrega ne boje se da bi ih mogla destabilizirati gospodarska kriza izazvana pandemijom COVID-19. Upravo suprotno: vjeruju da će ih natjerati na dodatni angažman u traženju novih prilika i ujedno ojačati. Tako je ova tvrtka za proizvodnju i postavljanje industrijskih postrojenja i ugradnju industrijske procesne opreme, predvođena osnivačima Mladenom Vidovićem i Zlatkom Sovom, za ovu i iduću godinu već ugovorila četiri velika projekta u inozemstvu, od kojih će se dva nastaviti i u 2022. godini. U Inoxmontu-VS kažu da je riječ o velikim investicijskim projektima u Europi koji neće stati: novim geotermalnim elektranama, rafinerijama ili tvornicama papira i celuloze. Novi poslovi bit će stoga dodani uspješnom nizu s više od 250 odrađenih projekata na postavljanju industrijskih postrojenja u gotovo svim državama Europe, ali i izvan nje, primjerice, u Urugvaju, Meksiku, Indiji, Omanu i Australiji.

Požrtvovni zaposlenici

Tekuća poslovna godina za Inoxmont-VS kao tvrtku srednje veličine s 230 zaposlenika počela je stoga iznimno dobro, jer ga je koronakriza tek okrznula. Proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj od početka godine do kraja kolovoza u potpunosti su popunjeni, a u inozemstvu do sredine 2022. Poslovanje im nije poljuljano, niti su se udaljili od zadanih ciljeva, ističu u Inoxmont-VS, iako su u vrijeme širenja krize ugovori koje su potpisali 2018. i 2019. bili u tijeku. Objašnjavaju da se pri tome dio radnika morao vratiti s privremeno zatvorenih radilišta u inozemstvu te su dio vremena proveli u samoizolaciji u Hrvatskoj, a dio radnika bio je u samoizolaciji nakon odlaska u inozemstvo.

– Morali smo se prilagoditi novonastalim okolnostima. Bilo je teškoća u dovršavanju ugovorenih poslova u proizvodnom pogonu u Hrvatskoj i montaži industrijskih postrojenja na radilištima u inozemstvu te pri premještanju radne snage do mjesta montaže u inozemstvu zbog mjera graničnih kontrola odnosno ograničenja ulaska i izlaska iz država. Zahvalni smo našim zaposlenicima na požrtvovnosti stoga što su ostali dulje na radilištima u inozemstvu kako poslovanje ne bi bilo prekinuto te kako bi se održala stabilnost poslovanja poduzeća te izbjegli veći financijski gubici – rekli su u Inoxmont-VS-u.

I poslovna 2019. prošla je zadovoljavajuće, no susretali se s velikim nedostatkom radne snage. Kako bi tomu doskočili, zapošljavali su radnike iz trećih država te angažirali podizvođače, zbog čega su morali osigurati potpunu pravnu i logističku podršku, a što je rezultiralo izdašnim dodatnim troškovima poslovanja unatoč rastu prihoda. S druge strane lani im je u proizvodnom pogonu u Sigecu Ludbreškom proizvodnja porasla 50 posto.

Zajednički na tržište

Upravo je otvaranje novoga proizvodnog pogona u Sigecu Ludbreškom prije pet godina bilo prijelomno u razvoju Inoxmont-VS-a nastalog 2008. udruživanjem trgovačkog društva Vidović Commerce Mladena Vidovića i strojobravarskog obrta Cjevovod-ZS u vlasništvu Zlatka Sove. Prošle godine povećali su obujam rada u tom domaćem pogonu.

– Riječ je o pretproizvodnji dijelova instalacija i sklopova za industrijska postrojenja, trenutačno pretežno za industriju prerade celuloze i proizvodnju papira, farmaceutiku i prehrambenu industriju. Našim nalogodavcima pružamo mogućnost realizacije pretproizvodnje i ujedno u kasnijoj fazi on-site montažu dijelova industrijskih postrojenja. Inoxmont-VS na tržištima na kojima je prisutan djeluje kao podizvođač radova te dijelom i samostalni izvođač. Društvo podupire strojarske konstrukcijske odjele kupaca vlastitim iskustvima iz proizvodnje kako bismo zajedno ponudili tržištu kvalitetniji i bolji proizvod.

U suradnji s austrijskim poslovnim partnerom razvijamo inovativni proizvod: rezervoar za ukapljeni plin za teretna motorna vozila. Surađujemo pretežno sa stranim tvrtkama, najviše njemačkim, uglavnom na izradi raznih vrsta spremnika i prateće opreme te pretfabriciranih dijelova i elemenata za procesne cjevovode. Do sada smo realizirali mnogobrojne projekte diljem svijeta u kemijskoj industriji, farmaceutskoj, prehrambenoj, industriji celuloze i papira, autoindustriji, proizvodnji energije (termoelektrane, geotermalne elektrane, elektrane na biomasu), spalionicama smeća te uređajima za pročišćavanje otpadnih voda – navode u Inoxmont-VS-u.

Teško do kadra

Naglašavaju da su se na tržišta probijali pronajprije zahvaljujući stručnosti zaposlenika u čije su znanje ulagali zato što smatraju da je to ulaganje u budućnost, ali i u opstanak i dugoročnu konkurentnost na tržištu. To doživljavaju svojom najvećom prednošću nad konkurencijom, kao i sposobnost u poslovanju uvijek biti korak ispred svih problema, razmišljanje unaprijed te dobru pripremu za nastupe na svim tržištima s opsežnim prethodnim istraživanjem svih zakonitosti i regulativa.

– U stalnoj smo u potražnji za zaposlenicima strojarskih smjerova svih naraštaja. No, u posljednje se vrijeme mnogo osoba srednje životne dobi, etabliranih kod poslodavaca kod kojih rade godinama, teže odlučuje na promjenu unatoč tome što nudimo bolje uvjete. Mnogo nam se mladih ljudi u posljednje vrijeme priključuje te svima željnima znanja i napretka nudimo niz mogućnosti. Osim interne škole zavarivanja i cjevarije, usmjerene na zaposlenike koji su se netom zaposlili u poduzeću, omogućavamo i zaposlenicima na svim razinama da unaprijede svoje kompetencije i stručna znanja. Mislimo da su plaće sukladno statistikama iznadprosječne i prema godišnjim razgovorima s radnicima, zadovoljni su uvjetima. Zaposlenicima nudimo i beneficirani radni staž za rad na montaži, stimulacije za dobre rezultate, 24-satno osiguranje od nezgode, bonuse za obljetnice rada, prigodne isplate tijekom godine, nagrade za inicijative radnika koje pridonose razvoju poslovanja, organiziran i plaćeni smještaj i prijevoz radnicima upućenim na rad u inozemstvo – tvrde u Inoxmont-VS-u.

Nastavak velikih ulaganja

Kao daljnji izazov izdvajaju otvaranje Austrije za rad hrvatskih državljana od 1. srpnja ove godine, jer se dio njihovih radnika raspitivao o mogućnostima rada ondje. Za sada ocjenjuju da je koronakriza ozbiljno uzdrmala i austrijsko gospodarstvo natjeravši mnoge gospodarske djelatnosti na mirovanje, pa se veći odljev radne snage sa sjevera Hrvatske još nije dogodio. Inoxmont-VS je spreman i na taj scenarij te u njemu već imaju rješenje – otvaranje tvrtke u Austriji, samostalno ili unutar udruženja INGRA.

Na europskom tržištu su, prema Inoxmont-VS-u, poduzetnici cijenjeni kao partneri države i nositelji razvoja. Osjećaju, ipak, u posljednje dvije godine da se situacija malo poboljšala kod nas, pa poduzetnici dobivaju veći prostor te se na njih ne gleda kao na ljude koji iskorištavaju radnike za vlastito bogaćenje.

– Od daljnjih investicija Inoxmont-VS-a u planu je gradnja dodatnih 2200 četvornih metara novih proizvodnih pogona, 600 četvornih metara natkrivenoga manipulativnog prostora, 240 četvornih metara skladišnog prostora i 200 četvornih metara prostora za pripremu proizvodnje. Planira se puštanje u pogon postrojenja na biomasu te izrada solarne elektrane na krovu novih hala. Plan je i da se nastave nabavljati novi strojevi te će se tako proizvodne hale opremati onima najnovije generacije u strojarskoj industriji kao što su moderni strojevi za obradu lima (rezanje, savijanje, zavarivanje, brušenje) te poluautomatski ili potpuno automatizirani robotski strojevi. Te investicije pratit će ulaganje u školovanje zaposlenika za rad na navedenim strojevima – ističu u Inoxmont-VS-u.

20. travanj 2024 09:06