Hrvatska
StoryEditor

Više od 1,3 milijuna kuna za stručnjake za razvoj projekata održivog turizma

21. Lipanj 2021.
održivi turizam

Više od 1,3 milijuna kuna vrijedan natječaj za razvoj projekata održivog turizma raspisalo je proteklog tjedna Ministarstvo turizma i sporta. U sklopu EUSAIR Facitiy Point projekta osiguran je financijski primamljiv proračun za razvoj usvojenih projektnih ideja za razvoj održivog turizma Jadransko-jonske regije i to do faze spremnosti za apliciranje i financiranje iz EU fondova.

Od stručnjaka se očekuje da u šest mjeseci trajanja ugovora daju kvalitetan doprinos u temama o kojima se kao važnima već neko vrijeme govori u stručnoj javnosti. Proširenje turističke ponude kroz razvoj tematskih turističkih ruta i spajanje s cikloturizmom, snažnije uključivanje kulturne baštine, sinergija kreativnih i kulturnih industrija i ugostiteljskog sektora, povezivanje poduzetnika u turizmu kroz regionalne i transnacionalne projekte i istraživanja - to su samo neki od zahtjeva koji se stavljaju pred znalce koji će se uhvatiti ovog zahtjevnog posla.

Kao važni elementi u natječajnoj se dokumentaciji navode ciljevi poput razvoja novih obrazovnih programa za profesionalce u turizmu, usavršavanja i razvoj kompetencija za nezaposlene te razvoja mreža održivih turističkih poduzeća i klastera. Bitna sastavnica zadatka su i obrazovanje i udruživanje, kao i provedba sustava za održivo upravljanje destinacijama.

Od upravljanja destinacijama i obrazovanja do klasterizacije u održivom turizmu

Potencijalni ponuditelji trebaju osigurati dva ključna stručnjaka za razvoj prijedloga projekata s iskustvom u EU projektima. Nabava je podijeljena u četiri grupe, a svaku grupu čini razvoj jednog projekta, čija je projektna ideja već prihvaćena u upravljačkim tijelima Jadransko-jonske strategije.

Projekt CruiseAIR, čiji je ključni cilj pripremiti planove upravljanja održivim destinacijama kruzing turizma. AIR Cultural Routes je projekt koji cilja na razvoj alata za integrirano održivo upravljanje kulturnim rutama na razini Jadransko-jonske strategije i postizanje uravnotežene raspodjele turističkih tokova.

Cilj projekta ProDest AIR (MIQS) je  razvoj strategije i sustava pametnog, održivog, integriranog upravljanja destinacijama na razini EUSAIR-a te osmišljavanje sustava koji su sposobni pravovremeno kvalitetnim rješenjima odgovoriti na sve stvarne razvojne izazove, potrebe, ograničenja, trendove, rizike i prijetnje. Projekt Living the Sea 4.0 želi proširiti turističku ponudu kroz digitalizaciju ribarske baštine i povećati dostupnost zajedničke povijesti ribarstva cijele regije.

Dokumentacija za ovaj otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti objavljen je u elektronskom oglasniku javne nabave 14. lipnja. Rok za dostavu ponuda je 26. srpnja do 10:00. Ministarstvo turizma i sporta, zajedno s albanskim kolegama koordinira temu Održivi turizam za svih deset zemalja Jadransko-jonske strategije, a osvajanje ovakvog posla bila bi još jeadna dobaa prilika i priznanje za hrvatske stručnjake.

19. travanj 2024 08:15